Oct 26, 2012

Lencseleves (Φακές)

A téli időszak egyik kedvence a görög lencsés egytálétel. Vagy nevezhetném akár levesnek is, mert tulajdonképpen egy nagyon sűrű leves. Nagyon szeretjük..

Hozzávalók 4 személyre:
350 gr. nagy-szemű, barna lencse
1 nagy fej hagyma apróra vágva
4-5 cikk fokhagyma kettőbe szelve
1 kk édes piros paprika
1 kk csípős piros paprika
só, bors
1 db. 400 gr-os paradicsomlékonzerv vagy frissen turmixolt 3-4 puha, érett és lédús paradicsom
1-2 babérlevél
1-2 leveseskanál/tányéronként ecet
1 vizespohár olívaolajElkészítés:
Mióta majdnem kitörtük a fogunk egy kis kövecskére harapva, azóta bármilyen csomagolású is legyen a lencsém, átnézem gyorsan főzés előtt. Utána szűrőbe teszem, megmosom. Fazékba teszem, feleresztem vízzel úgy, hogy bőven ellepje, majd felforralom és az első levét kiöntöm.

Az a tapasztalatom, ha a lencséről nem öntöm le a levét felforrás után, akkor jóval nehezebben emészthető lesz. A szűrőben lévő lencsét kicsit félreteszem, a fazekat kicsit kitörlöm konyhapapírral, hogy ne száradjon minden rá az oldalára, majd kevés olívaolajat hevítek benne. Az apróra vágott hagymát üvegesítem az olajon, majd a végén egy percre beleteszem a fokhagymákat is. Ezután hozzáöntöm a lencsét, felöntöm annyi vízzel, hogy körülbelül 3 ujjnyira ellepje, adagolom a többi hozzávalót és megfőzöm. Mi úgy szeretjük, hogy sűrű és majdnem pépes legyen.

Emlékszem valamikor régen, mikor Görögországba kerültem, sokkal többet kellett főzni a lencsét, hogy megpuhuljon. A mostani lencsék max. 20 perc alatt készen vannak, kíváncsi lennék, mit tesznek a földeken a növényre, amitől ennyire megváltozott az állaguk.

A lencselevest a görögök ugyanúgy, mint a többi levest is, nagyon sűrűn szeretik, majdhogynem megáll a kanál benne. A legtöbb háznál tálaláskor még ízesítik egy-két kanál finom olívaolajjal és egy-két kanál ecettel. Az ecetet, miután kész az étel, a fazékban is hozzá lehet adni a lencséhez, kóstolgatva, hogy megfelelően savanykás legyen, de ne túl savanyú.

A lencseleves kísérője az asztalról majdnem soha nem elmaradható feta-sajt, esetenként vöröshagyma, de majdnem mindig füstölt, sózott hal, például füstölt hering, melyet külön tányérba helyeznek és a leves mellé csipegetnek.

1 comment:

Júlia said...

Hú de jó, hogy megtaláltam ezt a receptet! Isteni finom így elkészítve! Nagyon régen készítettem görög lencse levest, már a receptjére sem emlékeztem pontosan. Köszönöm!