Oct 17, 2010

A gyros-ról

Az ókori görögök már készítettek a mai gyrosnak megfelelő húsfalatokat. A húsdarabokat vékony fanyársakra húzták, melyeket két kőből készült lapra helyeztek parázs fölé. A kőlapok téglalap alakúak voltak, ezeket élükre állították, a téglalap hosszabbik oldala mentén. A felső részen apró vájatok biztosították azt, hogy a nyársak ne mozduljanak el. A képen ilyen "készüléket" lehet látni, melyet Santorini szigetén, a Thyra-i ásatásoknál találtak és i.e. 17. századból származnak.


Ezen a második képen egy olyan nyárstartó látható melyhez függőlegesen állították a fapálcákat amelyek a húsdarabokat tartották. Ez a lelet Hristos Tsounta archeológus szerint az i.e. 4.évezredből (!) származik, és a Magnéziai Sesklo-ban találták. Mindkettőt a Görög Nemzeti Archeológiai múzeumban lehet megtekinteni. (fotó P. Hhrioths)


A gyros minden ellentétes híresztelés ellenére valódi görög étel. Bizonyítékot talál erre bárki aki meglátogatja a Görög Nemzeti Archeológiai múzeumot.

A mai görögök jobban kedvelik a marhahúst mint a sertéshúst, ez főleg a kerge marha kór megjelenéséig nagyon általánosan elmondható volt. Ezelőtt 20 évvel nem is daráltak az üzletekben a húsdarálókban sertéshúst csak marhát, ma már két gép van mindenhol, egyiken a marhát másikon a disznót darálják. Ezt nem vallási meggyőződésből tették és teszik, mint ahogyan az a muzulmánoknál, van hanem mert régen elfogadott tény, hogy a disznóhús kövérebb, nagyobb a zsírtartalma és egy ilyen meleg éghajlatú országban nem könnyű a szervezetnek a zsíros ételek lebontása.

A szárnyasok közül a tyúk, csirke valamint a pulyka fogyasztása általános és mindennapi. Libát, kacsát nagyon ritkán fogyasztanak, nem is árulják csak különleges étkeket áruló üzletekben.

No comments: