Oct 1, 2010

Görög saláta (Χωριάτικη)

Greek salad néven ismerik a turisták azt a finom illatú nyári salátát, amit az idegenek a nagy melegben sokszor csak főételként fogyasztanak. Egyáltalán nem nagy ördöngösség az elkészítése, csak a zöldségeink legyenek finom, friss illatúak és ne valami ízetlen mű utánzatok.


Hozzávalók, ízlés szerinti mennyiségben:
olívaolaj, só, oreganó
paradicsom
uborka
hagyma
egy-két vastag szelet feta sajt
marék olívabogyó
ezek a klasszikus belevalók, ezen kívül még lehet bele tenni akármit, elsősorban paprikát, kapribogyót, apróra vágott petrezselyemzöldet.

Elkészítés:

A hozzávalókat megmossuk, megpuccoljuk majd szeletekre vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk oreganóval, leöntjük bőven olívaolajjal és azonnal fogyasztjuk.

Görögországban az uborkát vastag szeletekre vágják és a salátákat mindig frissen fogyasztják, nem szeretik azt amit mi úgy hívunk "hadd érjenek össze az ízek". A paradicsomos salátákba nem tesznek sem citromot, sem ecetet, mindazonáltal aki úgy szereti az inkább ecettel ízesítsen.

Megj.
Kedvelt tálalási mód Görögországban mikor a feta sajtot nem kockázzák, hanem a saláta tetejére helyezik, jól megszórják oreganóval majd erre öntik az olajat. Az olaj ahogy lefolyik róla sárgás mintát hagy maga után, szépen mutat ez a saláta főleg egy parasztosan megterített asztalon.

Tipp:
Egy kellemes laktató, és magyar szájíznek talán jobban megfelelő változata lehet amikor zöldsalátával készül. Ekkor mindent apróra vágunk, a salátaleveleket vékonyan csíkozzuk. Mindent összekavarunk sóval, olívaolajjal majd jöhet bele egy kis ecet, egy kanál majonéz és egy szelet morzsolt száraz pirítóskenyér.

No comments: