Oct 1, 2010

Darált húsos pita (Κιμαδόπιτα)

Hozzávalók:
1 hagyma
1 kg darált hús
2 rétegre való rétestésztalapok
5-6 tojás
só, bors, fahéjdarabok, szekfűbors, vad menta, szerecsendió vagy egyéb tetszés és ízlés szerinti fűszer
2-3 cikk fokhagyma
3-4 túlérett paradicsom turmixolva vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv
1/4 kg feta sajt (helyettesíthető sós telemea túróval)

Elkészítés:
1. A hagymát apróra vágjuk és megfuttatjuk forró olajon. Rátesszük a darált húst, fehéredésig keverjük, majd ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük, beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tüzön rotyogtatjuk fél órát, amíg elfövi a levét. A legjobb a darált húst azelőtt való nap elkészíteni. A kihült darált húsba beleöntünk 5-6 felvert tojást és az összemorzsolt feta sajtot.

2. Egy nagy tepsi alját kiolajozzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ilymódon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.

3. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.

No comments: