Oct 1, 2010

Cukkinispita (Κολοκυθόπιτα)

A cukkinispite rétestésztából készül. Én és a családom a vékony tésztalapokat kedveljük, ezekbõl 4 darabot szoktam a tepsi aljába teríteni, 4 darabot pedig a töltelék tetejére.

A rétestészta készítését ITT írom le.
A képekre kattintva meg lehet csodálni a pitét teljes nagyságában:)) A képek 2001 júniusában készültek a konyhámban.


A kész pita.


Hozzávalók

* 1 adag rétestészta (fél kiló)
* 1 1/2 kiló cukkini
* 400 gr fetasajt apróra morzsolva
* 4 tojás
* 2 fejes hagyma apróra vágva
* 1/2 marék friss apróra vágott ánizs vagy kapor
* só, bors, olívaolaj

Elkészítés

Előkészítjük a réteslapokat.

Amíg a réteslapok pihennek vagy kiengednek ha fagyasztottat vettünk, elkészítjük a tölteléket, a következõ módon. Megmossuk a cukkiniket és lereszeljük õket a reszelõ nagylyuku részén. Beletesszük egy szitába és kinyomogatjuk türelemmel belõlük a levet. Egy nagyobb tálba zúdítjuk, hozzáadjuk a fetasajtot, az enyhén felvert tojásokat, a hagymákat, a friss ánizst és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Mindent jól összekavarunk.

Egy tepsit megolajozunk majd lefektetjük az elsõ réteslapot. Ezt megkenegetjük bõven olajjal és ráfektetjük a következõ lapot, ezt addig folytatva amíg az elsõ adag réteslap elfogy. Erre ráfektetjük egyenletesen elsimítva a tölteléket. Ezt beborítjuk a következõ adag réteslappal, az elõbbiekben leírt módon. Aki szereti ha szép színe van, megkenheti a felsõ megolajozott réteget vízzel hígított tojásfehérjével, én csak olajosan szoktam megsütni.

Ezután vagy a szeleteket jelzõ csík mentén bevágjuk a tésztát vagy villával megszurkáljuk hogy a gõz el tudjon távozni és ne emelje meg a piténk fölső réteg lapját.

Közepes sütõben szép pirosra sütjük.

Tipp: jó ha a legalsó létrafokon sütjük hogy az alsó lap is jól átsüljön és szép piros legyen.

Mi hidegen is szeretjük.

No comments: