Oct 16, 2010

Csirke aszaltszilvás hagymaágyon (Κοτόπουλο καπαμά με δαμάσκηνα)

Ez egy nagyon finom étel, ünnepi asztalon a helye, főleg mert kimondottan nehezen emészthető, nem mindenkinek és nem minden napra való.


A sok szilva miatt akár béltisztitó csirke is lehetne a neve:), így csak azoknak ajánlom, akik szeretik egyrészt az édeskés ételeket, másrészt anehéz, hagymás, olajos mártásokat.

Hozzávalók:
  •  1 darabolt, konyhakész csirke
  • 7 nagy, fehér hagyma
  • 300-400 gr (ízléstől függően) mag nélküli asztalt szilva
  • 1-1 1/2 borospohár olívaolaj
  • 1/2 kiskanál édes paprika
  • só, bors
Elkészítés:

1. A csirkét odatesszük sós vízbe főni. Felforrás után leszedjük a habját, majd majdnem készre főzzük. Én mindig készre főzőm, mert személy szerint szeretem a nagyon megfőtt húsokat, melyek már-már a szétfövés határán állnak.

2. Időközben megtisztítom a hagymákat, felszeletelem, majd odateszem őket egy lábosban a tűzre. Ahogy elkezdenek gőzölögni, megkevergetem őket, addig amíg kiengedik a levüket és megrottyannak. Ekkor rájuk öntöm az olívaolajat és még egy keveset fonnyasztom őket erős tűz fölött.

3. Egy tepsibe leterítem alul a hagymaréteget, rájuk helyezem egyenletesen szétosztva a szilvákat. 

4. A megfőtt csirkét kiszedem a levéből, a levet leszűröm, egy borospohárral kiveszek belőle és belekeverem a piros paprikát. A csirkedarabokat a hagymaágyra helyezem, majd az egészet felöntöm az egy pohár csirkelével.

5. A sütőben addig sütöm, amíg a csirke megpirul és a mártás alatta besűrűsödik.

Jó étvágyat hozzá!

No comments: