Jun 7, 2011

Vegyes zöldségek sütőben: briam (Μπριάμ)

 Ez az egyik legjellegzetesebb nyári görög étel és hihetetlennek tartom, hogy még eddig nem került fel becsületesebben a leírása. Most sem készítettem sok képet, de legalább egyet igen:) Ugyan nagyon egyszerűnek tűnik, azért kell pár fortély ahhoz, hogy az állaga az elvárt legyen. Ez egy húsmentes zöldségragu sütőben.


 A fenti képen én csirkedarabot is beletettem a család legkisebb tagja számára, aki nem kedveli a csak zöldséges ételeket. Jobban mondva egyáltalán nem eszi őket, így neki mindig be van helyezve a tepsibe egy csirkedarab, majd rizst főzünk simán, amihez tálaljuk majd a csirkét a briam mártásával.


Hozzávalók:
egy tepsit kitöltő zöldségek:
krumplik, cukkinik és esetleg vékony padlizsán, kevesebb mennyiségben
4-5 cikk fokhagyma
1-2 hagyma
marék petrezselyemzöld
4-5 túlérett, turmixolt paradicsom vagy egy nagy (400 gr) paradicsomkonzerv

Elkészítés:
1. A zöldségeket vastag szeletekre vágjuk és belezúdítjuk egyenletesen a tepsibe. Tapasztalatom szerint akkor a legfinomabb ha a krumplit is, cukkinit is kerek szeletekre vágjuk. Cukkinit, padlizsánt célszerű fél órával a többi hozzávaló előkészítése előtt felszeletelni és besózni. Ezután a kiengedett levet lemosni a szeletekről és a többi hozzávalóhoz adni.

2. A turmixolt paradicsomokat ráöntjük, sózzuk, borsozzuk, rázúdítjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet és borospohár vizet. Leöntjük az egészet bőven olívaolajjal. Jól összekeverjük. Ajánlatos friss, érett paradicsomokat használni és azoknak felét csak apróra vágni, felét turmixolni, így látványosabb a végeredmény.

3. Közepes sütőben addig sütjük amíg a zöldségek megpirulnak és az étel elfövi a levét. Ha a paradicsomok nagyon nagyok és levesek, ne tegyünk egyáltalán vizet az ételhez, mert ha tocsog a lében, nem ízletes! Az ételnek csak egy olajos szaftba kell a végére leülnie.

Feta sajttal és friss kenyérrel tálaljuk.

1 comment:

mellissina2 said...

Nekem nagyon tetszik,szeretem a zöldségeket!