Sep 16, 2010

Tzaziki (Τζατζίκι)

A tzaziki az egyik legjelegzetesebb görög "mártogatós", nincs turista aki ne ismerné. Elmaradhatatlan kisérője a sült húsoknak. Egy jó nagy tálhoz való ez a recept. Elkészítése nem egy nagy furfang, ne higgyetek annak aki tzaziki fűszerre esküszik! Nincs benne semmi különös és az erős vagy nem odavaló fűszerezés csak ront az ízén. Az ami fontos hogy a joghurt alaposan ki legyen csöpögtetve és jó zsíros legyen, majdnem olyan mint a tejföl. Ebből lesz a finom mártás.


Egy jó nagy tálhoz való ez a recept.

Hozzávalók:
1 kg lecsöpögtetett zsíros joghurt
2 nagy kígyóuborka
1 nagy fej fokhagyma
1 marék apróra vágott zöld kapor

Elkészítés:
Az uborkát lereszeljük a legnagyobb lyuku oldalán a reszelőnek, besózzuk, hagyjuk állni egy ideig majd kinyomkodjuk a levét. Megtisztítjuk a fokhagymát és átnyomjuk a fokhagymaprésen. Apróra vágjuk a kaprot, majd mindent összekeverünk. Jó ha legalább fél napot áll hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: a joghurtot egy éjszakára gézbe fel lehet kötni a kagyló felé hogy kicsöpögjön, így valamennyire állagra hasonlítani fog a zsíros kemény görög joghurtra. Ha fele felében keverünk hozzá sűrű tejszínt is akkor ízre is hasonló lesz. Vigyázat, nem szabad folyósnak lennie!

No comments: