Sep 18, 2010

Sós tejespita (Γαλακτόπιτα)

Hozzávalók:
7-8 vékony réteslap
2 kanál vaj a krémbe
fél vaj olvasztva vagy csésze olaj a lapok kenéséhez
10 leveseskanál liszt
6 csésze tej
300 gr feta sajt
4 tojás
só, bors, őrölt szerecsendió
szezámmagElkészítés:
1. Elkészítjük a krémet. A tejből elveszünk egy csészével, ebben feloldjuk a lisztet úgy hogy lassan töltögetjük a liszthez a tejet, miközben fakanállal kavarjuk hogy ne csomósodjon meg. A tej megmaradt részét a tűzre tesszük és még mielőtt felforrana, hozzátesszük a feloldott lisztet. Megsózzuk (fél kiskanál tengeri só), borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk és kavargatva besűrítjük mint a besamel krémet. Mikor besűrűsödött levesszük, beletesszük a két kanál vajat és kihűtjük.

2. Miután kihűlt a krém, hozzátesszük a 4 felvert tojást, lassacskán és állandóan kavargatva hogy a tojások jól elkeveredjenek a krémmel.

3. Egy nagyobb tepsit kikenünk vajjal vagy olajjal és leterítjük az első réteslapot, a kilógó részeket kihajtva a tepsi szélére, ezt megkenjük megint olajjal-vajjal majd erre rátesszük a második lapot, megkenjük, erre jön a harmadik lap, ezt is kenjük majd megszórjuk morzsolt fetával. A következő 3-4 lapot így megkenjük és megszórjuk fetával, majd a legfelsőre a fetára öntjük a krémet. Minél nagyobb a tepsi annál vékonyabb lesz a krémes rész, ezt majd ízléstől függően is be lehet állítani családon belül. Általában kedvelt a vékonyabb krémű pita. A sűrű krémet tehát beöntjük a felső lapra, elegyengetjük egy nagy kanállal, a széleket bedugdossuk vagy levágjuk, megszórjuk szezámmaggal és betoljuk a sütőbe, alsó rácson addig sütjük amíg a teteje és az alja szépen megpirul.

4. Inkább hidegen fogyasztják mert akkor már könnyen lehet vágni és a krém is megdermed, könnyen kezelhető.


No comments: