Sep 19, 2010

Muszaka a'la polita (Μουσακά α'λα πολίτα)

A "muszaka a'la polita" majdnem olyan mint a hagyományos muszaka, azzal a különbséggel hogy besamel helyett több zöldséggel készül. Nézzük csak hogyan. A hozzávalóknál dőlt betűkkel jelzem azokat amik pluszban vannak az előbbi, hagyományos recepthez képest.

Hozzávalók:
3 kg lila, kövér padlizsán
1 kg krumpli
1 kg paradicsom (érett)
25 dkg piros, hosszú paprika
30 dkg zsíros reszelt sajt
só, bors, olívaolaj
A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
2 hagyma
1/2 pohár fehér bor
2 babérlevél
só, bors, olaj
2 tojás
2 leveseskanál reszelt sajt

Elkészítés:
1. A darálthúst legjobb azelőtt való nap elkészíteni.Olajat hevítünk majd belezúdítjuk a darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát és kevergetjük amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.

2. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikákra és süssük ki majd itassuk le a fölösleges olajat. Ugyanígy járunk el a paprikákkal is.

3. Egy tepsibe rétegezzük: padlizsán, krumpli, padlizsán, hús, padlizsán, krumpli, padlizsán, paprika.Betoljuk a sütőbe és pirosra sütjük. Ekkor kivesszük és a tetejére lerétegezzük a paradicsomokat, visszatoljuk a sütőbe és még körülbelül 5 percet sütjük amíg megfonnyadnak a paradicsomok. Megint kivesszük, jól megszórjuk a reszelt sajttal (lehet különböző sajtok keveréke) majd betoljuk és készre sütjük (amíg megpirulnak, elolvadnak a sajtok).

Megj:
Úgy lehet könnyebben emészthetőbbé tenni ezt a "nehéz" ételt hogy a zöldségeket nem olajban sütjük ki hanem a grillen, a sütőben. Akár simán minden nélkül bele lehet őket tenni egy tepsibe (ne fedjék egymást) és így elősütni

No comments: