Sep 19, 2010

IMÁM BÁJLDI keskeny, hosszú padlizsánból (Ιμάμ μπαϊλντι)

Hozzávalók:
1 1/2 kg padlizsán
3-4 db apróra vágott hagyma
1,5 kg túlérett paradicsom
5 cikk fokhagyma
apróra vágott petrezselyemzöld
olívaolaj
só, bors, kevés vadmenta, kevés bazsalikom


Elkészítés:

1. Megmossuk a padlizsánokat, leszedjük a szárukat, sipkájukat, hosszában körülbelül 3 helyen jó mélyen bevágunk ahogy az első képen látszik.


2. Kisütjük őket forró olajban. Egymás mellé helyezzük a padlizsánokat egy tepsibe, valamelyik vágott felükkel felfele, de nem túl szorosan hogy megtöltve is kényelmesen elférjenek egymás mellett. Az olajat nem kell külön lecsurgatni róluk hisz ez adja meg a tepsi aljában lévő zsiradékot.

3. A paradicsomokat mosás, tisztítás után felturmixoljuk. Egy lábosban megfuttatjuk olajon az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a végén a fokhagymát, a turmixolt paradicsomokat, a petrezselyemzöldet, vadmentát, sót, és borsot. Körülbelül 20 percig főzzük, amíg jól besűrűsödik, annyira hogy már nem folyós.


4. Megtöltjük a padlizsánokat a jól besűrűsödött mártással, ahogyan a 2. képen látszik, és közepes sütőben körülbelül 45 percig sütjük. Lehet kockára vágott krumplit is tenni közéjük, csak ekkor a krumplit kisebb kockákra vágjuk ahogyan az a képeken látszik, másképpen amíg a padlizsánok megpirulnak a krumpli nem sül át. Ilyenkor kell egy kis víz is (egy ujjnyi) a tepsibe, aminek a gőzében a krumplik megfőnek. Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk. Kimondottan nyári étel.

No comments: