Sep 19, 2010

Halleves (Ψαρόσουπα)

A görög hallevest általában a tőkehalból, piros halból vagy a skorpióhalból készítik. Igazság szerint akármilyen hal jó de ezek adják a legízletesebb levest. A görög halleves tulajdonképpen húsleves halból, de talán még jobban talál rá a román csorbához való hasonlítás persze a halhússal kiegészítve.Hozzávalók

* Egy 4 személyes családnak biztosan kell bele 2 darab tőkehal. Ezen kívül pedig jó sok leveszöldség:
*4-5 közepes krumpli egyben megpucolva, megmosva
*2- 3 fej hagyma pucolva, megtisztítva egészben
*1 kötés zeller zöld
*1 kötés petrezselyemzöld
*mehet bele zellergumó is, ízlés szerinti mennyiségben
*5-6 sárgarépa egészben
*só, borsElkészítés

1.A zöldségeket odateszem főni. Én 6 literes kuktában szoktam, sípolás után 1-es fokozatra állítva, 10 percig a kukta zöldségfõzõ szelepével.

2. Kiengedem a kuktából a gõzt, kiveszem a zöldségeket, beleteszem őket egy szitába hogy lefolyjon a levük. A kuktában maradt zöldséglében megfõzõm a megtisztított, megmosott halakat. Én a halat is kuktában szoktam, sípolás után még 10 percig.

3. Kiengedem a kuktából a gõzt, kiveszem a halakat. A levet leszûröm és visszateszem fõni. Mikor megint felfõtt rizset teszek bele, annyit hogy ne legyen túl sûrû de túl híg sem a leves (egy csésze).

4. Amíg a rizs fõ, lecsontozom a halakat, a húsukat egy tálra teszem és beteszem csukott helyre vagy lefödöm hogy ne száradjon ki a hús.

5. Elkészítem a citromos-tojást. Két tojást felverek habosra, két citrom levét hozzáöntöm miközben villával enyhén tovább habarom.

6. Mikor kész a rizs, lehúzom a tûzrõl, várok pár percet hogy ne fõjjön, majd a hõmérsékletkiegyenlítés elvét alkalmazva (a tányérba lassacskán a citromos öntethez öntöm a forró levest), beleöntöm a levesbe a citromos öntetet. Ha mindent helyesen végeztem el egy jó habos sûrû leves az eredmény. Még egyet rottyintok rajta, majd tálalom.


Tálalás

A legtöbb családnál a húst külön tálban leöntik citromlé-olívaolaj öntettel (két közepes citromnak a levét kinyomom, a citromlébe teszek egy jó csipet oreganót, majd egy villával felverve hozzáöntök annyi olívaolajat hogy jól besûrûsödjön) sózzák, borsozzák. Külön tálban tálalják a zöldségeket ugyanígy leöntve citromos-olajos szósszal, a sûrû habos levest amit rögtön kell fogyasztani pedig tányérokban felszolgálják. A citromos olívaolajas öntet ha jól van elkészítve olyan jó sûrû állagú mint egy mártás.

No comments: