Sep 21, 2010

Almás pite 2

Hozzávalók:

2 2/3 finomliszt
1 kk só
1 csésze hideg, kockákra vágott vaj
6 lk hideg víz
1 1/2 csésze porcukor
2 lk vaj


Töltelék:

8 csésze savanyú alma apró kockákra vágva (kb. 8 közepes méretű alma)
1 lk citromlé
3/4 csésze cukor
2 lk corn flour
1 lk citromreszelék
1 lk fahéjpor
1/4 kiskanál szegfűszegpor
1/4 kiskanál szerecsendiópor
2 lk friss vaj

Elkészítés:

1. A tésztának valókat gyorsan összedolgozzuk. Használjuk a krumplinyomót, egy nagy kést vagy a speciális, hideg vajat lisztbe dolgozó műszert, és csak az utolsó simításokat végezzük kézzel, vagyis csak mikor már ott tartunk hogy egy labdává kell összeállítsuk az egészet. Az omlós tésztához valók nem szabad felmelegedjenek! Ha a vajból darabkák maradnak benne (nincs egészen simára eldolgozva) nem baj! Ne legyen túl kemény a tészta mert akkor megsülve sem poronyó, hanem szikkadt. Legyen egy puha, nyújtható tésztánk (liszt, víz mennyiségek változtatásával lehet ezt eltalálni).

2. Az almákat meghámozzuk és kicsi kockákra vágjuk (aki úgy szereti akár a nagyluku reszelőn is lereszelheti) és a citromlével meglocsoljuk, hogy ne sárguljanak meg.

3. A fűszereket, corn-flourt, vajat összedolgozzuk.

4. A gyümölcstepsi aljába betesszük a fél adag tésztából nyújtott lapot, úgy hogy a széleit felhúzzuk. Erre ráhalmozzuk az almák felét, amit meghintünk a corn-flour-s massza felével, erre a megmaradt alma, rá a megmaradt corn-flour. Ez utóbbit kezünkkel úgy morzsolgatjuk hogy mindenhova jusson belőle. Az egészet beterítjük a második lappal és előmelegített közepes sütőben szép pirosra kisütjük.

No comments: