Sep 21, 2010

Búzadara felfújt szilvaöntettel (Σουφλέ σιμιγδάλι με σάλτσα δαμάσκηνο)

Ez az édesség a felfújtak kategóriájába tartozik, melyet két csoportra oszthatunk a hőhatás alkalmazásának módja szerint: a szuflékra, melyeket sütőben gőzölünk ki és a pudingokra melyeket vízfürdőben. Ezt az édességet a sütőben készítjük, a kigőzöléséhez két edényre lesz szükségünk: két tepsire vagy pecsenyesütőre, az egyikbe beleférjen a másik. A nagyobbik edényben lévő víz a kisebbiknek körülbelül a feléig kell érjen mikor a kisebbiket belehelyezzük.

Hozzávalók:
1/2 l tej
1 csésze cukor
1/2 csésze durva búzadara
1/4 csésze mazsola (lehet több is de vigyázva, nagyon édesít)
6 tojás
2 leveseskanál vaj (nem használunk margarint mert a margarinban kevés víz is van ami nem kedvez a felfújt növekedésének)
3 zacskó vaníliás cukor

A szilvaöntethez:
3 csésze szilva (magozatlanul, egészben kimérünk 3 csészével)
1 csésze cukor
1 csésze víz

Elkészítés:

1. A tojássárgákat elkülönítjük a fehérjétől.

2. Felfőzzük a tejet majd lassacskán beleeresztjük a búzadarát, állandóan kavargatva felfőzzük majd hagyjuk még egyet kettőt rottyanjon mielőtt lezárnánk alatta a tüzet, hogy jól besűrűsödjön. Félretesszük, hagyjuk langyosra hűlni.

3. A tojássárgáját habosra keverjük a vaniliáscukorral és a cukorral, majd az egészet hozzákeverjük a tejes búzadarához, mindezekhez a vajat is hozzáadva. Óvatosan de jól kikeverjük.

4. Megmossuk és szárazra töröljük a mazsolát, majd felverjük a tojásfehérjéből a habot. A kemény habot a mazsolával felváltva a masszához adagoljuk.

5. A sütőedényt szilárd zsírral, vajjal, kikenjük, kilisztezzük és kicukrozzuk. Habkártyával belehúzzuk az elkészült felfújt anyagát úgy hogy a massza az edény magasságának a 2/3-ig érjen, hogy a felfújt emelkedhessék. Óvatosan ütögessük a sütőedényt a kezünkhöz vagy az asztal lapjához hogy az anyag egyenletesen helyezkedjék el benne. Beletesszük a sütőedényt a vizet tartalmazó nagyobbik edénybe nagyon vigyázva nehogy megbillenjen a sütőedény és víz menjen az anyagba.

6. Középforró sütőbe, alsó rácsra helyezzük, a sütőajtót óvatosan csukjuk, ne rázkódjék feleslegesen a massza. Az első 12-15 perc múlva mérsékeljük a tüzet. 20 perc múlva ha nagyon pirulna a felfújt teteje letakarjuk zsírpapírral. A sütési idő 45-55 perc. 45 perc múlva ki lehet próbálni készre sült-e, a szokásos módszerrel, kötőtűt vagy éles kést szúrva a masszába.

7. Amint befejeződött a kigőzölést résnyire nyitott sütőajtónál 4-5 percet pihentetjük a pudingot, majd kivesszük, körülvágjuk és óvatosan kifordítjuk a formából egy szilárdan rányomott tálra. Díszítjük a szilvákkal, leöntjük a szilvaöntettel és tálaljuk.

Szilvaöntet
A szilvákat a többi hozzávalóval odatesszük főni. Mikor megpuhultak, a szilvák 1/3-t kimagozzuk és félretesszük díszíteni. A többit szilvát kimagozzuk, felturmixoljuk majd átnyomjuk egy szűrőn és az átnyomott masszát a cukros lével összekavarjuk, ez lesz az öntet.

No comments: