Aug 20, 2010

Tőkehal salátalevelekben (Μαρουλόφυλα γεμιστά με τόνο)

Hozzávalók:

* 1/2 kg sózott tőkehal
* kb. 24 db friss zöldsaláta levél (a nagy, sötétzöld fajtából)
* 1 kis csésze rizs
* 1 db lereszelt hagyma
* egy kevés fokhagyma por
* 4-5 db zellerszál levelekkel apróra vágva
* egy kevés bors, só
* 1 db lehéjazott és apróra vágott paradicsom
* 3 kanál olíva zsír (ha nincs kéznél akkor használjunk olajat)
* 1 doboz paradicsomkonzerv (200 ml) darabos paradicsomokkal

Elkészítés:

Ha sózott halat vásárolunk akkor azt egy nagy tál vízbe kell tenni és legalább egy napon át áztatni (de még jobb két napon át), úgy hogy többször lecseréljük róla a vizet. Mikor a só már kiázott belőle, nekifogunk és kicsontozzuk. Elég nyűgös munka, de a végeredmény megéri az aprómunkával való bajlódást. Ha fagyasztott halból készítjük akkor egyszerűen csak kifagyasztjuk és megtisztítjuk a halakat. Ha frissből akkor csak a tisztítással kell bajlódjunk.

Ezután lehúzzuk a hal bőrét, kicsontozzuk és a húst apróra vágjuk. Leforrázzuk a salátaleveleket és lefolyatjuk róluk a vizet. Összekeverjük a haldarabokat a rizzsel, hagymával, fokhagymával, zellerrel és a paradicsommal. Megkóstoljuk (fontos, mert nem lehet tudni kinek mennyire sikerül a sótalanítás, lehet teljesen sótalan lesz, vagy elég sós), sózzuk (ha még kell), borsozzuk.

Minden salátalevél közepébe teszünk egy adag masszát, és begöngyöljük. Egymás mellé helyezzük őket egy fazékba, leöntjük a zsírral, hozzáadjuk a paradicsomszószt (turmixolt paradicsomok frissen vagy konzervből), só, bors, letakarjuk egy tányérral őket nyomatéknak és hagyjuk lassú tűzön fortyogni kb. egy fél órát.

No comments: