Mar 25, 2015

Március 25, Örömhírvétel ünnepe-hagyományos hekk krokett hagyományos és paleo módon (Κροκέτες μπακαλιάρου)


Március 25-e, nagy nemzeti és vallási ünnep.
Az egyház az "Evaggelismos"-t ünnepli (magyarul Örömhírvétel ünnepe, avagy Urunk születésének hírüladása, vagy Gyümölcsoltó Boldogasszony napja), ezen a napon megszakítják a húsvéti 40 napos böjtöt és halat, főleg sózott hekket fogyasztanak. Általában krokettként vagy egyszerűen bundában kirántva készítik, de finom sütőben is, zöldségekkel.
Kísérője majdnem mindig a skordalia, vagyis a fokhagymás püré, amit kenyérrel vagy krumplival készítenek. A krumplis fokhagymás püré készítéséről ITT olvashattok.
A következőkben a krokett készítéséről írok. Leírom a hagyományos, valamint a paleo változatát is.
A recept leírása előtt még elmondom, hogy ezt az ételt a Magyarországon hekk-nek nevezett szürke tőkehalból lehet elkészíteni, melyet Görögországban sózott formában is lehet kapni, ez a legolcsóbb és leghagyományosabb változata. Persze lehet fagyasztottat is vásárolni, vagy hosszúkás szeletekben vagy kerek, lapos karikákban van lefagyasztva. 
A sózott változat így néz ki:Hozzávalók:
  • vizesen mérve kb. 1 kg sózott hekk, melyet 2 napos hideg vízben való áztatással szabadítok meg a fölös sómennyiségtől
  • 4 tojás
  • kb. 1,5 csésze liszt
  • kb. 1 pohár sör
  • só, ha esetleg túl sótlan lett a sok áztatástól a hal
  • bors ízlés szt.
  • olaj a sütéshez (nem fontos az olívaolaj)
Megjegyzeném, hogy ezt a panírt lehet kevesebb tojással, vagy teljesen tojás nélkül készíteni, hiszen akik valóban böjtölnek, azoknak tojást nem szabad enni ezen a napon sem. Ebben az esetben lehet készíteni egy egyszerű, sima lisztes-sörös masszát, amit egy kiskanálka, vagy mokkáskanálnyi paradicsompürével lehet kicsit megszínesíteni. Nem szabad azonban sok paradicsompürét használni, mert keserű lehet tőle a panír.

Elkészítés:

Ha sózott halat vásárolunk akkor azt egy nagy tál vízbe kell tenni és legalább egy napon át áztatni (de még jobb két napon át), úgy hogy többször lecseréljük róla a vizet. Én általában 2-3 óránként cserélem a vizet, mikor eszembe jut. A vizes tálat első nap általában a munkapadon tartom, második nap berakom a hűtőbe. Legjobb a hűtőben tartani, hogy nehogy megszagosodjon a hal, ha meleg a lakás.


Mikor a só már kiázott belőle (nekem ez 2 nap szokott lenni-megkóstolom a nyers halhúst), nekifogunk és kicsontozzuk. Elég nyűgös munka, de a végeredmény megéri az aprómunkával való bajlódást. Ha fagyasztott halból készítjük, akkor egyszerűen csak kifagyasztjuk és megtisztítjuk a halakat. Ha frissből akkor csak a tisztítással kell bajlódnunk.


Miután a húst leválasztottuk a csontról és apró darabokra vágtuk, összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Ragacsos, de jól összeálló masszát kell kapnunk, ebből majd kanállal csípünk ki fasírtokat a sütéskor.


Bő és forró olajban kisütjük őket.


A krokettet hagyományosan "szkordalia"-val szolgáljuk fel, fokhagymás pürével. Ahogy már fent említettem, ezt lehet főtt krumpliból vagy kenyérből készíteni. A főtt krumplis változatról ITT lehet olvasni. A kenyeres változatról pedig ITT.


PALEO változat:

Mit jelent a paleo változat ebben az esetben? Azt, hogy nem teszünk bele gabonalisztet, valamint odafigyelünk, milyen olajban sütjük. Én jelen esetben szezámliszttel, illetve kávédarálóban őrölt szezámpehellyel készítettem liszt helyett, a többi ugyanaz. Annyi liszt kell (lehet más alternatívát is választani, olyan magliszteket, melyekkel tésztát is lehet készíteni, pl. gesztenyeliszt). A felszolgálás is másként volt, mert hagyományos stkordália helyett édesburgonyából készítettem. Szerintem jobb lett mint az eredeti :) A leírás ITT. Én mindig olívaolajban sütök, viszont azt soha nem hevítem 200 foknál magasabbra, tehát mindig füstölési pont alatt tartom (3-s fokozatú villanykályhán csak 2.n sütök vele).
3 comments:

Erzsebet said...

Nálunk Mo-n eléggé drágák a halak. Ma az Örömhírvétel ünnepén az egyház megengedi a halételek fogyasztását. Pár alkalommal vettem már pisztrángot, többféle képen készíteni.

Agni said...

Köszönöm a megjegyzésed, végre megtudtam magyarul hogyan mondják az evaggelismos ünnepnek.

Fozomasina said...

Van egy üzenetem a számodra itt:
http://fozomasina.freeblog.hu/archives/2011/03/26/Kedvenceink_blogger_vndordj/