Jul 12, 2010

Paradicsomos zöldbab

A zöldbabnak legalább 3 fajtáját ismerjük errefele és mindegyikből finom valamilyen jellegzetes étel. A legmegszokottabb és egyben legismertebb, legkönyebben elkészíthető a paradicsomos zöldbab, nincs olyan család, ahol nyáron ne fogyasztanának többször ilyet. Fontos tudni, hogy valószínűleg a klímának köszönhetően, itt nem elegendő, ha a zöldbab széléről lehúzzuk a "cérnát", hanem azt végig ki kell vágni, másképpen szálas lesz és ehetetlen. Bármilyen friss és zsenge is legyen a bab! Én igazából a "tsiauljá" nevezetűből szeretem ezt készíteni, de most ismerősőktől zsenge, széles, teljesen fehéret kaptunk, amit rögtön el is készítettem és adtam egy kis tányérban kostolót Tündééknek, akik éppen aznap érkeztek. Nem adtam többet, mert sajnáltam volna, hogy annyit dolgozzak vele és a szemetesben landoljon. Nagy meglepetésemre és annak ellenére, hogy fasírt is volt a meglepiben, mégis Tünde a bab receptje után érdeklődőtt és megígértem neki, hogy felteszem. Habár fontos megjegyeznem, otthoni alapanyagokból még nem sikerült itteni ízeket produkálnom...Mennyiségeket nem igazán tudok, de megpróbálom körülbelülre besaccolni.

Hozzávalók:
  • 1 kg zöldbab
  • 1 nagy hagyma apróra vágva
  • 2-3 cikk fokhagyma apróra vágva
  • 2-3 krumpli nagyobb darabokra vágva (fontos a nagyobb darabok, mert hanem szétfő!)
  • 3-4 apró, uborkaszerű cukkini egészben vagy maximum félbe vágva
  • kb. 400-500 gr frissen mixelt paradicsom vagy 1 paradicsomkonzerv
Elkészítés: Miután a babot a fent leírt módon megszabadítjuk szálaitól és alaposan megmossuk, odatesszük az apróra vágott hagymát kb. 1 borospohár olívaolajon pirulni. Mikor már üveges, hozzáadjuk a darabolt fokhagymát, rázúdítjuk a babot, krumplit, cukkinit, picit még összeforgatjuk őket, hogy mindenhová jusson az olajból. Ráöntjük a paradicsompasztát, összerázogatjuk és még pótoljuk annyi vízzel, hogy ne lepje el, de elegendő legyen ahhoz, hogy alaposan összefőjjön minden. Addig főzzük amíg minden puha lesz. Ha túl sok a leve, kiszedjük belőle a darabos zöldségeket, vigyázva, hogy ne törjenek össze, majd a levet besűrítjük és a végén az ételre öntjük. Mi ezt csak fetával szeretjük, de a gyerek miatt most körítésként volt fasírt mellé.

1 comment:

Vicuska said...

Szeretem a sok zöldséges kreációkat!!! Érdekes kinézetű ez az uborkaszerű cukkini :) A Váncza poszt fotóján uborkának is néztem :D