Nov 1, 2010

Almás sütemény fejre állítva (Μιλόπιτα)

Ma nálunk "otthon" Halottak Napja, "itthon", Anyósom szülinapja..kész tudathasadásos állapot... Meglepetést akartam, de nem volt túl nagy kedvem sütni főzni és ez meg is nehezítette a dolgom.
A recept már régóta fent van a BLOGomban, de kép eddig nem volt hozzá.
(30 cm átmérőjű tepsihez)

Hozzávalók:
125 gr vaj
2 csésze cukor
1 kg alma
4 tojás
1 csésze sütőporos liszt
mazsola (elhagyható)Elkészítés:
1. Megtisztítjuk az almákat, meghámozzuk és vékonyra feldaraboljuk. Én ma 2 savanyú, zöld almát és 2 jó nagy birsalmát használtam fel. Eleinte soknak bizonyult, aztán miután egy kis konyhai baleset folytán tepsit kellett cserélnem, mégis mindet beletettem. Véleményem szerint birsalmával még finomabb a süti, mint almával.

2. A tepsibe beletesszük a vajat, 1 csésze cukrot, az almadarabokat, betesszük a meleg sütőbe és jól összerotyogtatjuk az alsó rácson. Itt megjegyzem, hogy lehet takarékosabban járunk el, ha egy lábosban gyorsan összerotyogtatjuk őket, majd utána tesszük be a tepsibe.

3. Közben a mixerben habosra dolgozzuk a tojást a csésze cukorral majd lassacskán hozzáadagoljuk a lisztet. Javít az ízén ha egy citromreszeléket is beleteszünk.Én úgy csinálom, hogy mindig először a tojások fehérjét verem fel kemény habbá, ehhez teszem hozzá a sárgákat, majd a többit..

4. Mikor az alma megpuhult, ráöntjük a lisztes masszát és körülbelül fél órát sütjük.

Melegen, frissen felvert hideg tejszínhabbal vagy aromás vaníliafagylalt gömbökkel tálaljuk.Van ennek egy Budapesten közkézen forgó változata is, leveles tésztával, családtagjaim így szokták otthon:

Hozzávalók: 

- 5dkg vaj
- 6 evőkanál barna kristálycukor
- 4 nagyobb zöld alma
- leveles vajas tészta
- 2-3 evőkanál darált dió
- kevés csoki

Elkészítése:
Egy lábasban felolvasztom a vajat, bele teszem a barna cukrot és állandó kevergetés mellett, felolvasztom (karamelizálom). Vigyázat, nagyon hamar elolvad, nehogy odaégjen!
Meghámozom az almákat, negyedelem, és a magházukat kiveszem. Az almákat a karamelles cukorban szorosan egymás mellé helyezem. Miután a jelenlegi alja lesz a torta teteje, érdemes az almák kerek oldalát lefelé igazítani. Megszórom a darált dióval, apróra vágott csoki darabokkal, majd befedem a vajas leveles tésztával. A széleknél óvatosan bele kell nyomkodni. Forró sütőben megsütöm, kb. ½ óra alatt. Mikor kész pár percig hagyom még a lábosban, széleinél egy kés segítségével meglazítom. Nagyobb tányért kell borítani a forma tetejére, és egy határozott mozdulattal megfordítani. Fahéjas porcukorral meghintem.

(a recept Berekméri Magditól származik)

1 comment:

Ildy said...

Nem tudnék választani, mindkettő remek.