Jul 22, 2010

Meggyes sütemény (Πίτα με βύσινο)

Hozzávalók:

* 120 gr margarin
* 100 gr cukor
* 2 tojás
* 1 kiskanál sütőpor
* 80 gr finomra őrölt mandulabél
* 200 gr liszt
* 50 gr finom búzadara
* 1/2 kiskanál fahéj
* 600 gr meggykompót
* 1 kiskanál corn flourElkészítés:

1. A mixerben habosra keverjük a cukrot az olvasztott margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, jól összekeverjük. Ezután adagoljuk a többi hozzávalót: a mandulabelet, a búzadarát, a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet, és jól összekavarunk mindent, akár a kezünkkel is, hogy homogén massza legyen.

2. A kompótot leszűrjük. A levébe lassacskán belekeverjük a corn flourt, vigyázva hogy ne legyen csomós. Odatesszük főni, majd ahogy elkezd rotyogni rögtön be is sűrűsödik. Ekkor belezúdítjuk a meggyet, lehúzzuk a tűzről, jól összekeverjük. Picit hagyjuk kihűlni.

3. Egy őzgerincformát, vagy akár kerek közepes tortaformát kikenünk vajjal vagy margarinnal és a massza 2/3-t belelapítgatjuk a kezünkkel. A massza ragacsos, ezért vagy vizes vagy olajos kézzel dolgozzunk.

4. Erre ráöntjük a sűrű meggyes masszát, majd a tetejére a maradék 1/3 tésztát, morzsoljuk, mint ahogy a képen látható, vagy ellapogatjuk a kezünkben és lapszerűen betakarjuk vele a tölteléket. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 perc alatt készre sül.

No comments: