Jul 22, 2010

Krémes rétes (Γαλακτομπούρεκο)

A "galaktobureko" a szirupos sütemények kategóriájába tartozik, és mint olyan az egyik legkedveltebb. Nem nehéz az elkészítése és édesszájúaknak garantáltan kedvence.

Hozzávalók:
egy 25x40 cm-s tepsihez
12 vékony réteslap
olvasztott vaj a lapok kenéséhez

A krémhez:
2 l tej
1 csésze cukor
2 leveseskanál friss olvasztott vaj
1 csésze finom búzadara (gríz)
5-6 tojás
egy kis vaníliapor
1 leveseskanál citromhéjreszelék

A sziruphoz:
3 csésze cukor
2 csésze víz
1 citromnak a leve
1 fahéjrudacska


Elkészítés:

1. A tejet egy lábosban odatesszük főni.

2. A tojásokat jól felverjük, majd összekeverjük a vaníliával, a cukorral és a búzadarával. Ahogy felfő a tej, levesszük a tűzről és egy keveset a tojásos masszához öntünk folyton kavargatva azt. Mikor így jól felhígítottuk a masszát és a hőmérséklet-kiegyenlítés elvének eleget téve felforrósítottuk, az egészet beleöntjük - kevergetés közben - a tejbe, majd visszatesszük az alacsony hőfokú lapra hogy felfőzzük. Miután felfőtt a krém kavargatva besűrítjük, majd levesszük a tűzről, beletesszük a vajat, feloldjuk.

3. Megvajazzuk a tepsit és belehelyezzük az első 6 réteslapot, de úgy hogy egyenként mindegyiket megvajazzuk (megkenjük egy ecset segítségével az olvadt vajjal). A lapok széleit hagyjuk kilógni a tepsiből. Miután mind a 6 lap le van terítve, ráöntjük egyenletesen a krémet, majd a lapok széleit ráhajtogatjuk. Ezek után egyenként megvajazva rátesszük az egészre a következő 6 réteslapot. Ha a széleik kilógnak a végén begyúrjuk a tepsi oldalai mentén a sütemény mellé.

4. Az ilyenformán előkészített lepény tetején késsel bejelöljük a szeleteket, majd megfröcsköljük vízzel. Előmelegített közepes sütőben 180 fokon kell sütni körülbelül 50-60 percet, amíg a krém átsül és a felső réteslap jól megsül. A legjobb ha a sütő alsó rácsára tesszük hogy biztosan átsüljön az alsó lap is. Közben elkészítjük a szirupot.

5. A sziruphoz való alapanyagokat együtt főzzük körülbelül 5 percig. A citromlevet egy fél citrom héjával is lehet helyettesíteni, ez esetben miután a szirup készen van, a citromhéjat értelemszerűen kidobjuk.

6. Kivesszük a megsült lepényt a sütőből és merítőkanállal lassanként ráöntjük a langyos szirupot, úgy hogy minden részére jusson. Ne ijedjünk meg ha soknak tűnik, mire kihül a lepény jól beszívja az egészet. Kihűlésig nem szabad betakarni a lepényt mert megpuhulnak, eláznak a felső lapok amelyeknek ropogniuk kell.

No comments: