Jul 22, 2010

Édes tejespita (Γαλατόπιτα)

Hozzávalók:
250 gr vaj vagy zsíros margarin olvasztva
6 csésze tej
10 leveseskanál liszt
1 1/2 csésze cukor
2 tojás (lehet több is)
6-7 vékony réteslap


Elkészítés:
1. Elkészítjük a krémet. A tejből elveszünk egy csészével, ebben feloldjuk a lisztet úgy hogy lassan töltögetjük a liszthez a tejet, miközben fakanállal kavarjuk hogy ne csomósodjon meg. A tej megmaradt részét a tűzre tesszük és még mielőtt felforrana, hozzátesszük a feloldott lisztet. Kavargatva besűrítjük mint a besamel krémet. Mikor besűrűsödött levesszük, beleteszünk két kanál vajat, a cukrot és kihűtjük.

2. Miután kihűlt a krém, hozzátesszük a 2 felvert tojást, lassacskán és állandóan kavargatva hogy a tojások jól elkeveredjenek a krémmel.

3. Egy nagyobb tepsit kikenünk vajjal vagy olajjal és leterítjük az első réteslapot, a kilógó részeket kihajtva a tepsi szélére, ezt megkenjük megint olajjal-vajjal majd erre rátesszük a második lapot, megkenjük, és így folytatjuk míg elfogynak a lapok.

4. A leterített lapokra ráöntjük a krémet, a lapok széleit körben bedugdossuk és közepes sütőben alsó rácson pirosra sütjük. Inkább hidegen fogyasztjuk mert akkor már könnyen lehet vágni és a krém is megdermed, könnyen kezelhető.

No comments: