Jul 22, 2010

Édes tejespita 2

Hozzávalók:
6 csésze tej
7 púpozott kanál liszt
1 csésze cukor
2 tojás
4-5 vékony réteslap
1 tojás a tetejére
olvasztott vaj vagy margarin a lapok kenéséhez

Elkészítés:
1. Elkészítjük a krémet. A tejet a liszttel összekavarjuk lassacskán, ügyelve hogy ne csomósodjon meg. Felfőzzük. A krémnek kicsit sűrűnek kell lennie mint a besamel krémnek, ezt a liszt megfelelő adagolásával érjük el. Tehát pl. ha összekavarás után nagyon híg a krém, akkor teszünk még egy fél kanál lisztet. Megsózzuk (fél kiskanál tengeri só), beletesszük a cukrot és kihűtjük.

2. Miután kihűlt a krém, hozzátesszük a 2 felvert tojást, lassacskán és állandóan kavargatva hogy a tojások jól elkeveredjenek a krémmel.

3. Egy nagyobb tepsit kikenünk vajjal és leterítjük az első réteslapot, a kilógó részeket kihajtva a tepsi szélére, ezt megkenjük megint olajjal-vajjal majd erre rátesszük a második lapot, megkenjük, és így folytatjuk míg elfogynak a lapok.

4. A leterített lapokra ráöntjük a krémet, a lapok széleit körben bedugdossuk. A maradék tojást felverjük és ezzel meglocsoljuk a krémet. Közepes sütőben alsó rácson pirosra sütjük. Inkább hidegen fogyasztjuk mert akkor már könnyen lehet vágni és a krém is megdermed, könnyen kezelhető.

No comments: