Jun 5, 2010

Töltött paradicsom és paprika sütőben

Rettenetesen rég nem írtam egy receptet sem. Nagyon hiányoznak azok az idők, mikor sokat foglalkoztam a főzéssel. Igaz azóta 18 kilóval kevesebb vagyok, de lehet azt úgy is, hogy ne zabálja magát az ember kövérre. Az utóbbi idők gazdasági válsága felébresztette bennem a vágyat egyrészt, másrészt a szükséget, hogy alaposan odafigyeljek a mindennapi betevőre. A szervezésre, megszervezésre, kivitelezésre. És habár az időm kevesebbnek tűnik mint valaha, jólesik a fazék egyedülálló illataiba belefeledkezni:) A napokban töltött zöldségeket készítettem. Jellegzetes nyári görög eledel, egyik nagy kedvencem. Nem igazán könnyű elcsípni a megfelelő állagát, kell egy kis gyakorlat hozzá és a megfelelő fajta rízs. Van aki darált hússal készíti, mi a síma rízsest részesítjük előnyben. Jöjjön a recept:
Hozzávalók:
8 nagy, érett paradicsom
4 nagyhasú paprika
4 kövér, lila padlizsán (elhagyható, több paprikát kell tenni)
rízs (minden zöldségre egy púpozott leveseskanál rízset kell számolni)
2-3 lila hagyma (apróra vágva)
egy marék apróra vágott (dörzsölt ha szárazról van szó) zöldmenta
csipet só
só, bors
olívaolaj
150 gr fetasajt (morzsolva)
3-4 krumpli

Elkészítés:
1. A zöldségeket megmossuk, megtöröljük majd egymás mellé tepsibe helyezzük, úgy, hogy megtapasztaljuk hány zöldség is fér el békésen egymás melett. Ezekután levágjuk a paprikák és paradicsomok tetejét sapkaszerűen a szárral együtt, a padlizsánból pedig az oldalán vágunk ki sapkaszerűen egy darabot. A sapkákat félretesszük, de odafigyelve, hogy tudjuk melyik hova való. Egyenként minden zöldséget kiürítünk, vagyis egy éles késsel óvatosan belül a belsejüket elválasztjuk a héjuktól, majd egy kiskanállal a belet kikaparjuk. A paprikák magját eldobjuk míg a paradicsom meg a padlizsán belsejét összemixeljük. A legjobb ha a paradicsommagokat is kidobjuk, de ha az egész paradicsombelsőt turmixoljuk úgy is nagyon finom.
2. Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk egy kevés forró olajon, majd a rízset is picit megkapatjuk a hagymával együtt, majd ezeket hozzáöntjük a felturmixolt zöldségbelekhez (dietásabb ha egyenesen összekavarjuk anélkül hogy olajon bármit is megfuttanánk). Ízesítjük a mentával, oreganóval, sóval, borssal és annyi vizet adunk hozzá ha kell (ha nem voltak elég "levesek" a zöldségek) hogy jó sűrű masszát kapjunk. Ebbe belemorzsoljuk a feta sajtot, de ez is elhagyható, böjtös napokon igazán kedvelt étel Görögországban, akkor meg feta nélkül készítik.
3. Mikor a tölteléket ízesítettük, jól összekavartuk, elkezdjük egyenként megtölteni a zöldségeket, vigyázva hogy mindegyikbe egyformán jusson a töltelékből. A sapkákat ne keverjük össze, egyenként töltsünk és fedjünk be minden zöldséget. Ha marad esetleg pici töltelék és nem fér sehova, nyugodtan lehet a tepsibe önteni a zöldségek mellé.
4. A krumplikat megmossuk, hámozzuk majd vastagabb darabokra vágjuk (egy tojás nagyságú krumplit kettőbe, max. háromba) majd olajozzuk, megsózzuk, borsozzuk, oreganózzuk. A krumplidarabokat beszúrkáljuk a zöldségek mellé és köré, úgy hogy minden szabad helyet elfoglaljanak.
5. Mikor a megtöltött zöldségek fényesen és vidáman mosolyognak vissza ránk a tepsiből, lelocsoljuk őket olívaolajjal úgy hogy mindegyikre, és a krumplikra is kerüljön. Minden zöldség tetejét egyenként még megolajozzuk, megsózzuk és megszórjuk morzsával.
6. 200 fokos sütőben körülbelül egy órát sütjük, addig amíg a sapkák jól megsülnek ropogósra. A paradicsomok sok vizet fognak ereszteni, ezért az elején éppen csak annyi vizet kell a tepsibe tegyünk hogy ne süljenek oda az alapanyagok.
Megj.:
Nagyon finom hogyha a töltelékbe teszünk fenyőmagot vagy akár mazsolát is. Ekkor értelemszerűen nem teszünk a töltelékbe fetát. De lehet a töltelékbe mixelni még egy cukkinit is (ne többet mert megváltoztatja az ízét az ételnek), egy répát, petrezselymet.

1 comment:

Anonymous said...

Tegnap este találtam meg a receptedet, ma ebédre el is készítettem! Mennyeien finom, könnyű, különleges étel! Azt a "parancsot" kaptam, hogy máskor is főzzek ilyet. -:) Köszönöm szépen!

Kati