Jun 5, 2010

Töltött padlizsán

Ma nagyot akartam alkotni és rémesen finom is lett, annak ellenére, hogy a kép nem lett túl jó ami róla készült. Ebből indultam ki:

Ez sajnos nem az én fotóm, hanem a Mamalakis nevű kedvenc szakácsom lapjáról való, INNEN

Az én képem ennél sokkal szánalmasabb, de a kaja, az isteni volt!:)


Leírom a receptet:

Hozzávalók:
6 közepes vinetta (padlizsán)
kb. 750 gr marhahús, 6 darabba vágva
pár cikk fokhagyma
3 közepes hagyma apróra vágva
250-300 gr friss vagy konzerv paradicsomlé
2 kiskanál cukor
kb. 1 kanál ecet
1 borospohár bor
só, bors
apróra vágott petrezselyem
borospohárnyi olívaolaj
kukoricaolaj a sütéshez (én csak olívát használok)

Elkészítés:


1. Szépen meghámozzuk a padlizsánokat, úgy hogy csíkosak legyenek, majd belehelyezzük őket jó sós hideg vízbe, úgy hogy a víz ellepje őket. Én kistányért helyeztem rájuk és arra a főzéshez használt márványdarabomat, hogy ne emelkedjenek fel a víz felszínére. Itt kell egy órát állniuk, de van idejük, mert el kell készíteni a husit.

2. A húsdarabokba egyenként kis darab fokhagymát szúrúnk, majd felvágjuk a hagymát apróra. A felvágott hagyma felét megfuttatjuk olajon, ráhelyezzük a húsdarabokat és gyors tüzön megpirongatjuk:) őket. Ezután sózzuk, borsozzuk, nyakon öntjük a borral, lefedjük és legalább fél órát főzzük. Sztem én 1 és fél órát főztem őket, kipótolva néha a levet alattuk.

3. Mikor majdnem puha a hús, gyorsan kiszedjük a padlizsánokat a vízből, levágjuk a tetejüket és karalábé kaparóval kiszedjük a belsejüket. Belepakoljuk a husidarabokat és a tetejüket bevarrjuk vagy átszúrjuk fogpiszkálóval, akinek türelme van csavarja át őket egyenként fehér cérnával (nekem nem volt). A lényeg, hogy bennük maradjanak a húsdarabok.

4. Olívaolajon átsütjük a megpakolt padlizsánokat, egyenesen belehelyezzük egy közepesen magas fazékba vagy magas lábosba. A hagyma másik felét megfuttatjuk olajon, felöntjük a paradicsomlével, melybe beletesszük a cukrot, ecetet, majd ezzel és a hús levével nyakon öntjük a szépen egymás mellé pakolt padlizsánokat. Visszahelyezzük a tűzre és addig főzzük, amíg a padlizsánok teljesen puhák és a leve az ételnek is mártássá sűrűsödik.

Az eredmény kárpótol a pepecsmunkáért!
A gyereknek kiszedtem a husikat és rízset főztem melléje, a szózból bőven jutott ide is.

Jó étvágyat hozzá!


1 comment:

jókaja said...

Ez nagyon finom lehetett!
Egyszer régen küldtél egy citromos marhakockák receptet a konyhalistára. Az ihletett meg, amikor ezt összeállítottam:
http://jokaja.hu/borjuszaj-savanyo-leben-nyularnyekkal-es-tavaszi-puliszkaval/