Apr 17, 2011

Húsvéti belsőségleves (Μαγειρίτσα)

A húsvéti jellegzetes magiritsza leves bárány vagy kecske belsőségekből készül. Felhasználják hozzá a beleket, szívet, tüdőt, májat. Szertartásosan nagyszombat éjjelén készítik a háziasszonyok és úgy hogy az éjféli miséről hazajövő háznép frissen fogyaszthassa. Ezzel az étellel fejezik be hivatalosan és látványosan a nagyböjt idejét. Ízre finoman savanykás, emlékeztet az erdélyi korhely levesre. A levest követi a gardubakia. Az egész nagyböjt e két ételre való várakozás szellemében telik el. Ezeket az étkeket minden családban elkészítik, ott is ahol nem böjtölnek vagy ahol nem is vallásosak. Hozzájárulnak a Húsvéti görög ünnepi atmoszféra megteremtéséhez, amihez a görögök remekül értenek.Hozzávalók:
1 bárány vagy kecske belsőségei:
belek (elhagyható)
szív
tüdő
máj
az állat feje (elhagyható)
7-10 apróra vágott zöldhagyma
4-5 csésze víz vagy húslé
fél marék apróra vágott friss ánizs vagy kapor
só, bors
fél csésze olívaolaj
2 citromnak a leve
1 kisebb zöldsaláta (elhagyható)
1 csésze rizs
tojásos-citromos öntet

Elkészítés:

1. Az első lépés az alapos tisztítás. A belek mosására különösen nagy figyelmet kell fordítani. Először 3-4 adag vízben jól átmossuk. Ezek után egy ceruzát áthúzva mindegyiken, megtisztítjuk őket az esetleges maradék bélpiszoktól. Ezt nagyon alaposan és körülményesen végezzük, minden belet egyenként lassan áttisztítva a ceruzával. A következő lépés a bél kifordítása, majd leforrázása. Forrázás után még egy-két hideg vizes átmosást alkalmazunk. Ezek után már biztosak lehetünk benne hogy a belek patyolat tisztán várnak sorukra. Tehát az előkészítési folyamatokra jó rászánni elégséges időt. Megmossuk és leforrázzuk a többi belsőséget is, majd mindent nagyon apró darabokra vágunk. Az egy állatból való belet nem használják fel mind a leves készítésére általában, félreteszik a felét a gardubákia elkészítéséhez.

2. Elkészítjük a leves levét a bárányfejből. Sós vízben megfőzzük a fejet, leszűrjük. A levet felhasználjuk a leves elkészítéséhez. A fejet kinyithatjuk és borssal, sóval, pirítóssal elfogyaszthatjuk az agyat. Ha nem bárányfejből készítjük a levest akkor húskockából, habár igaz annak már nem annyira hagyományos az íze.

3. A belsőségeket, beleket apró darabokra vágjuk. Minél apróbb annál ízlésesebb az étel. Apróra vágjuk a friss ánizst és vékony csíkokra 4-5 nagy salátalevelet.

4. Olívaolajat hevítünk, ezen megfuttatjuk a hagymát, a zöldhagymát, az apróra vágott belsőségeket. Ezekhez tesszük az ánizst és a salátát, egy keveset együtt rotyogtatjuk. Feltöltjük a bárányfejlével és addig főzzük amíg minden megpuhul, körülbelül 3/4 órát vagy fél órát kuktában.

5. Mikor minden puha belefőzzük a rizset. Ha rögtön fogyasztjuk és sűrű levest akarunk akkor egy csésze rizs kell bele ha nem fogyasztjuk rögtön akkor vigyázat, a rizs nagyon be tud sűrűsödni, használjunk csak fél csészével.

6. Mikor a rizs is megfőtt beleöntjük a tojásos citromos öntetet még 2-3 percig hagyjuk egészen lassú tűzön rottyanni és lehet fogyasztani.

No comments: