Jan 27, 2010

Újévi édes kenyér (Βασιλόπιτα)

Hozzávalók:

* 250 gr vaj
* 2 kiskanál citromhéjreszelék
* 2 1/2 csésze cukor
* 6 tojás
* 1 csésze sütőporos liszt
* 2 csésze közönséges liszt
* 1/2 kiskanál szódabikarbonát
* 1 csésze tej
* 2 kanál citromlé
* 1/4 csésze pisztácia
* 1/4 csésze tört dió
* 1/4 csésze tört fehér mandulabélDíszítéshez:

* 1/4 csésze pisztácia
* 1/4 csésze tört dió
* 1/4 csésze vágott mandulabél
* 1/4 csésze cukor

Elkészítés:

1. Egy nagy kerek tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A forma legyen 28 cm-es. A mixerben összeverjük a vajat a citromhéjjal, amíg kifehéredik. Hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat egyenként, jól elkavarva hogy összeálljon az egész .

2. Áttesszük egy nagy tálba a mixerből az egész masszát. Két rendben összekeverjük a kétféle lisztet, a szódát és a tejet, majd az egészet a felvert masszával. Hozzáadjuk a citromlevet és a diót.

3. Beleöntjük a tortaformába majd közepes sütőben kb. 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, a tetejére rászórjuk az összekevert díszítőanyagot majd még 40 percig sütjük. Hagyjuk 5 percig pihenni majd fordítsuk ki és hagyjuk kihűlni.Ez frissen a legjobb, mint a legtöbb kuglófszerűség. Fagyasztva nem jó, de el lehet tartani pár napot dobozban.

A vaszilopita jellegzetes Újévi édesség. Szilveszter éjszakáján szokás felvágni és mindenhol egy érmét rejtenek el benne, még a készen vásárolható vaszilopitákban is. Aztán felszeletelik az egészet éjfél után majd akire az érme esik azt az eljövendő év szerencsésének kiáltják ki. Vállalati vagy egyéb szervezett bulikon a szerencsés érmetaláló ajándékot is nyer, ami nagyobb jellegű bulik esetében általában valamiféle utazás, szóval nem elhanyagolható dolog:)

No comments: