Jan 27, 2010

Az olívaolaj hatása az egészségre

Már sokat halottunk az olívaolaj jótékony hatásáról, de miben is áll ez? Erről a témáról a sok más adat között, a Münsteri Egyetem Arterioszklerózis Intézetének az információs lapjain is lehet olvasni.

A koszorúér megbetegedés lehetőségét fokozzák egyes kockázati tényezők. Ezek közé tartozik a koleszterin.
A koleszterinszint csökkenése szorosan összefügg a szívinfarktus veszélyének a csökkenésével - ezt bizonyítja a tapasztalat és a rengeteg ez-irányú kísérlet.

Amint már ismert a koleszterin kétféle, beszélhetünk az LDL és a HDL koleszterinről, amiket népiesen "rossz" és "jó" koleszterinnek neveznek. Azt is tudják már hogy a magas HDL védelmet nyújt a koszorúér betegségekkel szemben míg a magas LDL veszélyes. Ezekhez járul még a magas triglicerid érték.

A koszorúér megbetegedések kivédésében és terápiájában nagy szerepe van a helyes étkezésnek.A különféle olajokban, zsírokban lévő zsírsavak hozzájárulnak a koleszterinszint emeléséhez (pálmaolaj, dióolaj, vaj, kókuszolaj, állati zsírok). Ezeknek a káros anyagoknak a csökkentése céljából olyan olajakat célszerű használni amikben sok a hasznos savas anyag (telítetlen zsírsav), mint például a lensav ami a növényi eredetű olajokban található (pl. napraforgóolaj). Ugyanennyire hasznos, de másfajta vegyületeket tartalmaz még a szójaolaj, ugyancsak hasznosak a tengeri állatokból nyert olajak, zsírok mint pl. a hering, makréla amelyek csökkentik a vér triglicerid szintjét. Egy másik hasznos zsírsavat tartalmaz az olívaolaj.

Az olívaolaj a mediterrán népek étrendjének fontos alkotóeleme. Megfigyelések igazolták hogy ezeknél a népeknél sokkal alacsonyabb a koszorúér megbetegedések száma.

A rákkal kapcsolatos megfigyelések azt mutatják hogy egyrészt a rákbetegségek előfordulása sokkal alacsonyabb a mediterrán országokban mint az észak és nyugat európaiakban ahol az elhalálozási szám 20%-át rákos megbetegedések miatti elhalálozások adják, másrészt a rákos megbetegedések 35%-a étrendi tényezőkre vezethető vissza. Különféle megfigyelések és kísérletek látják igazolódni azt a tényt hogy az olívaolaj fogyasztása fordított arányban áll bizonyos rákbetegségek megjelenésével, mint a mell es a gyomorrák. Habár még sok kísérletet kell végezni, máris bizonyítva látják a kutatók a tényt hogy a sok olívaolaj fogyasztás védelmet alakít ki a mellrákkal szemben. A gyomorrákra vonatkozó megfigyelések nem ennyire bizonyítottak még.
Megfigyeléseken alapul még az is hogy valószínűleg jó hatással van a vastagbél, méh és petefészekrák megelőzésre is.

Kutatások, eredmények:
1997 április 11-én egy Olaszországi konferencián 17 Európai specialista vett részt, céljuk egy közös nyilatkozat kiállítása volt a mediterrán étrend fontos szerepéről, ahol az olívaolaj a fő zsiradékforrás, a betegségmegelőzésről és az emberi egészségről.

Két kutatási elmélet amik a Kaliforniai "Los Altos Health Research & Studies Center" -ből származnak, bizonyítva látja a tényt hogy a mediterrán étrend magában nem okoz súlyfelesleget. Ugyanakkor a "Journal of Hypertension"-ban megjelent cikk nyomán, spanyol kutatók felfedezték hogy magas vérnyomasú asszonyok akik rendszeresen olívaolajat használtak, csökkentették a vérnyomásukat eredményesen ezáltal.

A svéd kutatási eredmények (Archives of Internal Medicine-ben 1998-ban megjelent cikk) azt irják hogy a telítetlen zsírsavban gazdag olívaolajból egy kanál naponta (10 gr) más zsiradékbevitel csökkentésével párhuzamosan 45%-al csökkenti a mellrák megjelenésének a kockázatát.

No comments: