Jan 25, 2010

Anna féle mandulás havas kifli (Κουραμπιέ)

(60-70 db.)
Hozzávalók:

* kb. 1 kg puha liszt
* 1/2 kg vaj (nem margarin, lehetőleg juh vagy kecskevaj)
* 300-350 gr pörkölt mandulabél
* 2 csésze porcukor
* 1/2 borospohár uzo (konyakkal lehet helyettesíteni)
* 1 kiskanál szódabikarbonát
* 2 rudacska vaníliapor (vaniliáscukor ízlés szerint)

Díszítéshez:

* 1/2 kg porcukor
* rózsavíz (elhagyható)

Elkészítés:

1. A mandulabelet egy tepsibe tesszük, betoljuk a forró sütőbe és kicsit hagyjuk megpergelődni. Durvára daráljuk, vágjuk, félretesszük.

2. A vajat a cukorral habosra kavarjuk. Ehhez hozzáadjuk az italban feloldott szódabikarbonátot, miközben folyamatosan kavarunk a mixerrel. Majd a mandulabelet adjuk a többihez lassanként , végül a vaníliás lisztet. Gyúrható állagú tésztát kell kapnunk, megtörténhet hogy nem veszi fel mind a lisztet. Olyan puhaságú kell legyen a tészta mint a pogácsatészta.

3. Kézzel különböző formákat gyúrhatunk, vagy akár kinyújthatjuk és pogácsaszaggatóval félholdakat, csillagokat vághatunk. Görögországban kedvelt forma az s forma, ehhez szaggató sem kell. Egymástól valamennyi távolságra sütőpapíros vagy vajazott tepsibe tesszük őket és forró 180 fokos sütőben körülbelül 25-30 percet sütjük, amíg megpirulnak.

4. Kivesszük a sütőből és még melegen meglocsoljuk őket rózsavízzel. Mikor langyossá hűltek egy szép nagy tálra helyezzük őket és hegy alakban felhalmozzuk, minden réteget nagyon bőven beszórva porcukorral de a tálra, alájuk is egy réteg porcukrot szórva. Fehér hegynek kell kinézzen karácsonyi tálon, a karácsonyfa közelében.

Tipp:

Szódabikarbonát helyett lehet 2 kiskanál sütőport használni.

Ha elhagyjuk a rózsavízet tegyünk 1-2 kiskanál vaníliaporral többet a tésztába.

No comments: