Nov 28, 2008

Húsgombócok sütőben (Μπιφτέκι στο φούρνο)


A biftéki szó nagyon félrevezető minden nyáron a turistáim körében, ugyanis mindenki rögtön a bifsztek-re gondol, pedig ez minden csak nem az általunk bifszteknek ismert kaja.
Ez egy darált húsgombóc amit nagyobbra és laposabbra formáznak, mivel általában szénen sütik ki, vagy sütőben, ahogyan most én. Hogy mik vannak benne?
Kb. 1 kg darált hús, ami általában itt Görögországban csak marhahús, de a zsírtalan része. Én néha teszek az 1 kg darált húsba 1/4 vagy maximum 1/2 kg sertés daráltat is, de ezzel azért eléggé megváltozik a jellegzetes íze. Aztán még hozzá jönnek a következők:
* 1 tojás
* kb. 1 kiskanál tengeri só, bors
* kb. 3-4 kiskanálnyi szárított oregano
* csipet apróra vágott friss zöld menta levél
* 1 mixelt vöröshagyma
* 3-4 cikk fokhagyma (ezt nagyon sokszor teljesen elhagyják)
* 3-4 szelet áztatott kenyér vagy morzsa+víz ízlés szerint
Ezt szépen összegyúrom, de úgy, hogy ne legyen nagyon feszes a massza, ha nem elég "levegős", még teszek hozzá vizet. Én úgy szeretem, hogy jó puha legyen, ugyanis a szénen vagy sütőben sülés alkalmával nagyon sokat veszít a benne lévő vízből, így ha eleve feszes, kemény a massza, akkor túlságosan kiszárad.
Kb. ujjnyi olívaolajat öntök a tepsi aljába, majd szépen elhelyezem a biftékiket. A közöttük lévő réseket nagy darabokra vágott krumplival tömöm ki, de úgy, hogy előtte a krumplidarabokat besózóm, beborsozom, beolajozom. Mivel az összetevők mindegyike a vízveszteség miatt veszít tömegéből, ezért jó szorosan kell pakolni őket, mert akkor a végeredmény pont jó lesz és nem marad üres hely a tepsiben ahol az olaj magára éghetne. A biftékik tetejére még szoktam tenni egy-egy kis kocka olívavajat, de mivel ez otthon nincs, meg lehet mindent még locsolni olívaolajjal. Ezután a krumpli és biftékik közé beöntögetem 1 vagy 1,5 citrom levét és annyi vizet, hogy a tepsiben lévő dolgok kb. feléig érjen. Nem kell félni az olívaolaj használatától, a végeredmény a citrom miatt egy fimon mártás lesz.
Az egészet eleinte letakarom aluminiumfóliával, majd mikor már jó ideje sülöget, lehúzom 180 fokra a sütőt és leveszem a fóliát, főleg, hogy a krumplik is megpirosodjanak. A biftékik mindig hamarabb megsülnek kívül, ezért meg kell majd őket félidőben fordítani és ha úgy látjuk, túl hamar sülnek, hagyjuk csak őket letakarva az aluminiumfóliával még egy ideig.
Én olyankor szoktam készíteni, mikor valahová menni kell és másnapra előre kell főzni. Ekkor bevágok egy nagy tepsi ilyet, felét megesszük frissen, felét másnap, különösen szeretjük az ilyen tepsis krumplikat szobahőmérsékleten, nyam:)
-olyan nagyokos vagyok, hogy a végeredményt elfelejtettem lefényképezni.. de mivel már itt írtam a biftékiről, meg lehet nézni a tányérban a 2007.dec.14-s beírásomban.
-ennek az ételnek az elkészítése hasonló a BLOGban lévő "citromos csirke", valamint "kecskesült" elkészítéséhez

No comments: