Feb 16, 2008

Νερατζάκι (vad mandarin) - kanalas édesség


A görögök hagyományos édessége a szirupos-kanalas édességek, ezek gyümölcsökből vagy apró zsenge zöldségekből készülnek. A NERÁTZI-nak nevezett citrusfajta az a vad mandarin, amit mindenhol lehet az utcákon látni. Ez a gyümölcs tehát nem csak díszül szolgál, hanem az egyik legfinomabb kanalas édességet is ebbõl készítik. Aki hagyományos görög háznál vendégeskedik, biztosan elõbb vagy utóbb meg lesz kínálva ilyen fajta édességgel. Én 2 hete elkészítettem ezt, de nem volt idõm/kedvem nekiülni az íráshoz, most megteszem.

Hozzávalók:

1 kg neratzihéj
1200 gr cukor
1 db. 200 gr-os glikózszirup (enélkül is lehet)
víz
1 citrom leve

Elõszõr is meg kell alaposan mosni a neratzi-kat. Ezután le kell reszelni a reszelõ kis lyuku részén a héj külsõ, nagyon narancssárga részét. A képen nem tudom mennyire kivehetõ, a felsõ 3 darab héja le van reszelve, az alsó 3 darab héja még nem.

Miután ezzel meg vagyunk, 6 vagy 4 részbe vágjuk a gyümölcsöt. Ha nagyok akkor 6 részbe, ha kisebbek akkor 4 részbe. Kiszedjük mindegyikbõl a belet, majd a héjakat felcsavarjuk és felfûzzûk nyaklánc szerûen egy cérnára.

Betesszük egy fazékba a láncot, annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje jól a héjakat, majd addig fõzzük amíg megpuhulnak. Én kb. 30 percet fõztem, ekkor leöntöttem a vizet, majd még 3-szor vizet cserélve minden alkalommal 10 percet fõztem õket. A végén megkóstoltam, nem-e nagyon keserû és amikor úgy éreztem, hogy pont jó, akkor kivettem a héjakat a vízbõl és leszûrtem õket.

Leszedtem a héjakat a cérnáról, visszatettem õket a fazékba. Felöntöttem 1 nagy pohár vízzel, majd hozzáadtam a cukrot, glikózszirupot, citromlevet és addig fõztem amíg a szirup olyan állapotba került, hogy egy cseppet a tányérra csöpögtetve domború teteje maradt a cseppnek, nem folyt szét. 3 nagy üvegem lett, egy már el is fogyott :))

No comments: