Feb 24, 2008

Tiropita - túrós pite

Ez abszolút klasszikus recept. A görögök imádják a "pitákat" vagyis a réteseket, melyeket leginkább úgy készítenek, hogy a lapokat egymás fölé terítik, több lapot alul, közé a tölteléket, majd ugyanannyi lapot mint alulra, felülre is. Ilyen ez a tiropita is, amit nagyon sokszor kell készítenem, családtagjaim kérésére.

Az adag az elektromos áramos, 60 cm szélességű sütőkhöz való. A réteslapokhoz a következőket gyúrom össze: 1 púpozott mélytányér kenyérliszt, kb. 2 leveseskanál ecet, kb. 2 leveseskanál olívaolaj és kb. 1 csésze langyos víz. Azért minden kábé, mert én csak úgy belecsurrintom az ecetet, olajat és vizet annyit teszek, amennyit felvesz ahhoz, hogy jól gyúrható, nem túl kemény tészta legyen. Ezt szoktam fél órát pihentetni, majd utána összesen 8 vékony, kerek réteslapot nyújtok, melyeket felhasználásig leterítek. Aki nem tud nyújtani, bátran vegyen az üzletből lapokat.

Összeállítás:

A tepsit beolajozom - van egy erre való nagy ecsetem:), majd 4 lapot terítek le, mindegyiket beolajozom alaposan, mielõtt rápakolom a következõt. A negyedik lapra jön a töltelék: 1/2 kg többfajta sajt összemorzsolva, melybõl a 250 gr feta a többi tetszõleges, 8 tojás felverve és annyi tej, hogy híg, folyós massza legyen. Ezt óvatosan rátöltöm a lapokra, megborsozom, megsózom ha nem elég sós a feta, majd ráterítem a másik 4 lapot, úgyanúgy, egymás között olajozva. A szélét szépen megcifrázom
Sütés elõtt bevagdalom a szeletek helyét, majd picit vízzel megspriccolom.
180 fokon, a legalsó rácson pirosodásig sütöm.No comments: