Oct 22, 2011

Marhahús sztifado módra (Μοσχαράκι στιφάδο)

Újabb kérésre jöjjön egy post a sztifádóról.

A sztifádó tulajdonképpen a vadhús görög elkészítési módszere és vidékről vidékre változhat. A köztudatban a nyúlhúshoz kapcsolódik, azonban ma már korántsem készítik csak a  nyulat ilyen módon. A leggyakrabban készített változat az valóban nyúlhúsból készül, majd következik a marhahús, csirke, majd húsnélküli sztifádók, mint pl. a gomba és óriásbab, sztifádó módon való elkészítése. A sztifádó ugyanis nem receptet jelent, hanem jelzi az alapanyag, a hús, elkészítési módját.
Az igazi sztifádó nehezen emészthető, pikáns, fűszeres étel. Ha valóban a nagykönyvnek megfelelően akarjuk elkészíteni, akkor a húst egy nappal azelőtt pácoljuk. A páclében minden fűszer jelen lehet, melyek a sztifádóban szerepelnek: szerecsendió, fahéjdarabkák, szegfűbors, narancshéj, narancslé, vörösbor, babérlevél, rozmaring, ecet. A páclevet nem dobjuk el, miután a húst másnap olajon megfuttatjuk, a páclevet hozzáadjuk az ételhez.

Jöjjön lennebb az én marhahús sztifádó-változatom.

Hozzávalók:

500 gr marhahús
2 apróra vágott vöröshagyma
1-2 kg mogyoró- vagy minél kisebb fejû hagyma
1 csésze olívaolaj
csipetnyi kömény
csipetnyi oregano
2 darabka fahéj
5-6 szegfûszeg
10 fekete bors
csipetnyi szurokfû (Thymari)
1,5 kiskanál durva só
5-6 kis savanyúuborka
1-2 leveseskanál mazsola
3 leveseskanál paraidicsompaszta
1 paradicsomkonzerv turmixolva
3-4 cikk fokhagyma
2 karikára vágott sárgarépa
1/2 l vörösborElkészítés:

Az olajat felhevítjük, majd az azelőtti napon bepácolt, nagyobb húsdarabokat minden oldalukon pirítjuk. Rájuk dobjuk az apróra vágott hagymát, a mogyoró-hagymákat, összekavarjuk, összepirítjuk, majd jöhetnek a fûszerek. Felöntjük a borral, illetve a páclével, majd minden hozzávalót hozzátéve, alacsony hõfokon 2-3 órát hagyjuk fõni. (Kuktában értelemszerûen kevesebbet).
Jó étvágyat! Nagyon finom, finomabb mint a képen tûnik!:)


2 comments:

Márti said...

Most volt, Szeptemberbe Kolozsváron egy gasztronómia verseny, ahol rekordot döntöttek ezzel az étellel,eddig nem ismertem!
http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=55280

laszlo said...

Mi korfun ettünk a Mamával,azóta többször megcsináltam,hétfőn is ez lesz nálunk(anyósoméknak nem jött be a fahéjas szegfűszeges ízvilág a sógor megette erőspaprikával)