Jan 30, 2008

Töltött káposzta görögösen (Λαχανοντολμάδες)

Na itt vagyok megint egy recepttel, a kép már vagy 2 hete várja, hogy felkerüljön ide:).
A töltött káposztát nagyon szeretik Görögországban de egészen másképpen készítik el mint a magyarok. Elősorban nem savanyítanak semmiféle zöldséget, így a káposztát sem. A töltött káposzta így édes káposztából készül. A napokban nálunk is asztalra került:

Mindig egy nem túl feszes káposztát választok, amiről majd könnyen le lehet hámozni a leveleit. A külső leveleit leszedem, majd forró vízbe teszem pár percre, addig, amíg a legkülső leveleket könnyű lesz lehámozni róla. Leszedem amit le lehet, majd megint visszateszem a forrásban lévő vízbe, kiveszem és megint lehámozok róla annyi levelet amennyit lehet, úgy hogy szépen egyben maradjanak. Miután minden levél szépen egymáson fekszik a munkapadon, nekifogok a formázásnak. Vagyis a nagy levelek közepén a kocsányt kivágom, majd a levelet 2 v. 3 darabba vágom úgy, hogy kis töltelékeket tudjak belőlük alkotni. Én nem szeretem a nagyon nagy töltelékeket ezért csak a kis leveleket használom fel egyben. A fazék aljába öntök 1 ujjnyi olívaolajat, majd rászórok egy réteg kivágott kocsányt, ezekre jönnek majd a töltelékek.
A töltelék hozzávalói:
1 kg fiatal marhahús (minél zsírtalanabb annál keményebbek lesznek a gombócok)
1,5 kávéscsésze rízs
2 lereszelt vagy mixelt vöröshagyma
1 marék apróra vágott petrezselyemzöld
só, bors, kiskanál őrőlt kömény

2 citrom leve, 1 csésze olívaolaj

A töltelék hozzávalóit összegyúrom, kivéve a citromot, majd az előkészített káposztalevéldarabkákat megtöltöm vele, becsavarom, széleiket bedugdosom, hogy főzés közben ne folyjon ki a hús. Szép sorban, egymáshoz közel rétegenként lerakom a fazékba, minden réteg közé kocsányokat szórok. Miután lerétegeztem mindet, egy régi tányérral lefedem az egészet és az erre való márványdarabomat ráhelyezem. Annyi vizet töltök rá, hogy majdnem ellepje a töltelékeket és még ráöntöm a 2 citrom levét, valamint kb. 1 csésze olívaolajat (ha zsíros a hús, kevesebbet). Lefedem és lassú tűzön kb. 1 órát főzőm.

Miután megfőtt rögtön elkészítem a citromos-tojásos öntetet: 2 tojást habosra verek (ne mixerrel!) majd lassan, habarás közben hozzáadom 2 citrom levét. Ehhez a hőmérsékletkiegyenlítődés elve miatt lassanként hozzáadok a káposzták alatti fővő léből, majd mikor az öntet is forró, ráöntöm az egészet a káposztákra és lehúzom a tűzről, többet nem szabad főzni!. Néha habarásként készítem, tehát teszek bele 2 kanál finomlisztet is és ezzel az öntettel habarom be a levet, ekkor vastagabb lesz az étel leve mint ahogyan a képen látható. Most csak tojás és citrom volt a habarásban, így könyebben emészthető.

Ez az étel általában kapható nyáron is a tavernákban, a turisták által látogatott helyeken és a neve ahogy a címben írtam: LÁHÁNODOLMÁDÉSZ vagy néhol a dolmádákjá néven is utalnak rá, habár ez igaziból a töltött szőlőlevelet jelenti.

No comments: