Jan 29, 2008

Szeletelt padlizsán sütőben

Ez az étel is a "ladera" vagyis az olajosok kategóriájába tartozik. Az olívaolaj a többi összetevővel egy fantasztikus mártássá áll össze, ezeket az olajos ételeket mind szobahőmérsékleten fogyasztják, és valóban sokkal jobban kiadja az ízét így az étel mint melegen vagy különösen forrón. A recept fent van a Görögrecept oldalamon, a Sütőben készült jellegzetes ételeknél: "Padlizsán különleges módra".

Most előszőr próbáltam feta sajttal, de azt hiszem a Mozarella jobban ízlene hozzá, vagy a semmi:) A feta nélkül nekem jobban ízlett:) De aki sajtos, annak ez a változat lehet az igazi.És a recept:
KÜLÖNLEGES PADLIZSÁN

A görögök nagyon kedvelt nyári ételei közé tartoznak az "olajosak" (λαδερά). Habár ezek inkább nyári ételek de manapság, mikor könnyen hozzá lehet jutni a nem kimondottan idényzöldségekhez is az üzletekben, ezek az ételek a böjt időszaka alatt is nagyon kedveltek lettek. Ez az étel egy eléggé olajos étel, ezért érdemes csak olívaolajból készíteni mert az olívaolaj zamata, illata, adja meg az étel kellemes és jellegzetes ízét, a padlizsán pedig a nyelven szétomló édességét.

Hozzávalók:
2 kiló vastag padlizsán
5-6 zöldpaprika
4-5 paradicsom
1 csésze olívaolaj a sütéshez
1/4 csésze olívaolaj a szószhoz
2-3 nagy vöröshagyma
2 lk (leveseskanál) szárított vagy friss diosmo (vadmenta)
1 1/2 - 2 csésze paradicsomlé vagy turmixolt érett paradicsomok
só, bors

Elkészítés:
1. Minden zöldséget megmosunk, megtörlünk. A padlizsánt 3-4 cm vastag karikákra vágjuk, besózunk minden karikát alaposan és szűrőbe tesszük legalább egy órára. Ezáltal a kesernyés leve kifolyik, édesebb lesz az étel, valamint a feketedést is megakadályozzuk. Ezután lemossuk alaposan őket és két tenyerünk között összeszorítva minden szeletből kinyomjuk a vizet. Letöröljük őket konyhapapírral és olajban enyhén elősütjük. Egymás mellé szorosan behelyezzük a szeleteket egy nagy tepsibe.

2. A paprikákat kb. 1 cm-s karikákra vágjuk és minden padlizsánkarikára helyezünk egy paprikakarikát, melyet NEM sütünk elő.

3. A hagymákat vékony szeletekre vágjuk és nagyon kevés olajban megfonnyasszuk, majd rájuk öntjük a turmixolt paradicsomokat vagy paradicsomlét. Sózzuk, borsozzuk a mártást és beleszórjuk a mentát. Hagyjuk pár percet rotyogni hogy megvastagodjon.

4. Lehúzzuk a tűzről, szűrőkanállal a hagymákat kiemeljük belőle és a paprikakarikákba, a padlizsánra helyezzük. Ezekre teszünk az időközben karikára vágott paradicsomokból is egy-egy szeletet. A paradicsomkarikákat lelocsoljuk egyenletesen elosztva a megmaradt mártással.
Ne felejtsünk el minden réteget sózni, borsozni!

5. Mikor mindent lerétegeztünk, betakarjuk alufóliával és addig sütjük előmelegített forró sütőben (200-220 fok az elektromos sütőnél)amíg megissza a levét és megpirulnak a paradicsomok a tetején. Ekkor az étel az olajos szószban marad. A vége fele le lehet venni a fóliát róla, ez hamarabb engedi elpárologni a levet.
Hidegen, melegen finom étel.
1 comment:

Vicuska said...

Igazi gasztroélmény!!!