Jan 16, 2008

Konstantinápolyi kalács

Ez egy nagyon finom kalács, a recept eredete a gazdag konyhájáról híres Konstantinápoly. Az ott élő görögök hozták magukkal a kitelepítésük után.

Hozzávalók:

500 gr liszt
150 gr cukor
3 tojás
75 gr nagyszemű mazsola
2 kanál étolaj
20 gr friss élesztő
200 gr vaj
1 kispohár konyak
csipetnyi só
2 kiskanál virágvíz (ez olyan mint a rózsavíz, elhagyható ha nincs)

Elkészítés:

Megmossuk a mazsolát, kinyomkodjuk belőlük a vizet, majd a konyakkal nyakon öntjük, félretesszük, hadd ázzanak és dagadjanak a konyakban. Az élesztőt fél pohár meleg vízzel és a cukorból egy kanálnyival meleg helyen felfuttajuk. Az átszitált lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepébe kis mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, elkavarjuk, a tojásokat enyhén felverve, elkavarjuk,a cukrot, csipetnyi sót és a virágvizet.
Összedagasztjuk. Ha a massza nagyon ragadna, kevés lisztet teszünk még hozzá. Miután jól összedagasztottuk, 2-3 órára meleg helyre tesszük.
2-3 óra múlva, ha már megkelt, hozzáadjuk az olvasztott vajat, úgy, hogy mindig a kezünkre teszünk belőle, illetve a markunkba, és ezt lassan-lassan a masszába dolgozzuk. Könyebb a dolgunk ha van dagasztógépünk. Miután a vajat mind beledagasztottuk a masszába, a mazsolákat is hozzáadjuk, és addig dolgozunk még vele, amíg a mazsolák is szétosztódnak.
Ezután kerek cipót formálunk belőle, vajzott tepsire tesszük, sütőpapírral betakarjuk és megint 1 órára meleg helyre tesszük.
Miután megkelt, tojássárgájával megkenjük, majd 180 fokon kisütjük. Ha van nem vagyunk biztosak benne, hogy kész van-e, beleszúrúnk egy kötőtűt és ha semmi nem ragad rá, a kalács kész.
A sütőt nem nyitogatjuk addig amíg a színe nem megfelelő, valamint nem válik el a kerek tepsi szélétől és nem árad szét az egész lakásban az illata.

Jó étvágyat! Καλή όρεξη!!

No comments: