Jan 5, 2008

Görög karácsonyi édesség: Vasilopita

Hát mindenkit üdvözlök az új évben! Hiába akartam, nem sikerült idejében írni a jellegzetes, hagyományos karácsonyi és újévi görögországi süteményekrõl, így hát most pótolom amit lehet, jövõben majd könnyû lesz rájuk találni.
A BAKLAVA-n kívül még 3 olyan sütemény van, aminek az ünnepi elkészítése majdnem minden vidéken nagyon elterjedt és ez nagy szó, mert ahány vidék, annyi jellegzetesség. Ez a 3 sütemény a MELOMÁKÁRONÓ (mézes stangli), KURÁBJÉ (mandulás kifli) és DIPLÉSZ (görög csöröge). Az idén egyiket sem készítettem, gondolván sikerül a túlzott édességfogyasztást elkerülni. Amúgyis hoznak minden látogatás alkalmával, és valóban így is túl sokat ettünk.
A receptek, elkészítési fortélyok és képek megtalálhatóak a receptes oldalamon,
ITT

Viszont elkészítettem a jellegzetes újévi süteményt, a VÁSZILÓPITÁT. 


Ez a "pita" kétféle lehet, kevert tészta, vagyis "cake" típusú, vagy kalács tipusú. Én általában a cake tipusút szoktam, az idén is ezt készítettem. A vaszilopita jellegzetessége, hogy szerencsét hozó édességnek tartják, ezért el is rejtenek benne egy érmét, majd az egész süteményt kötelezõ módon felvágják annyi szeletre, ahányan jelen vannak az éjféli asztalnál. Akihez az érme kerül az lesz az év szerencsése.
Magának a felszeletelésnek is megvan a maga hagyományos módja, a pitát felvágják 4 negyedre, ebbõl az egyik negyedet úgy szeletelik fel, hogy: " egy szelet a házé, egy szelet az újszülött Jézuskáé, egy szelet a védõangyalé, stb" ki amit még kigondol, majd a 3/4 pitát kiosztják a jelenlévõk között.
Az én nagyon finom receptem a következõ:

Hozzávalók:
250 gr vaj, 2 kiskanál citromreszelék, 2 1/2 csésze cukor, 6 tojás, 1 csésze sütõporos liszt, 2 csésze közönséges finomliszt, 1/2 kiskanál szódabikarbonát, 1 csésze tej, 2 kanál citromlé, 1/4 csésze darált pisztácia, 1/4 csésze darált dió, 1/4 csésze darált fehér mandulabél

Nekem az idén nem volt pisztáciám, így dupla adag mandulát tettem bele, nagyon finom lett. A nagyon puha vajat a mixerben habosra kevertem a citromhéjreszelékkel és a cukorral - ez kb. 10-15 perc. Amikor már majdnem háromszor akkorára nõtt, lekapcsoltam a mixert, áttöltöttem egy nagyobb tálba a masszát majd óvatosan, lassú mozdulatokkal minden más hozzávalót egy fakanállal belekavartam. Azért kell óvatosan kavarni, ne essen össze a felvert tojásos massza. Utána az egészet egy 28 cm átmérõjû kerek formába kell önteni, vagy egy ennek megfelelõ méretû téglalap formába (tavaly ilyenben sütöttem), sütõpapíron, így nem kellett vajazással vacakolnom. A recept szerint 30 perces középmeleg sütõben való sütés után ki lehet venni és megszórni a díszítõanyagokkal, majd további 40 percet sütni. Én nem díszítettem, és kb. 1 órát sütöttem, kötõtûpróbáig. Azért biztos finomabb ha díszítjük, íme a hozzávalók:
1/4 csésze pisztácia, 1/4 csésze darált dió, 1/4 csésze vágott mandulabél, 1/4 csésze cukor

Miután kihült, kivágtam a 2008-t papírból, rátettem, majd megszórtam alaposan porcukorral és levettem a számokat, így lett rajta a 2008-s felirat. Szépen megszórtuk fiammal durvára darált dióval. Nagyon finom lett, nagy sikert aratott.

No comments: