Dec 2, 2007

Paradicsomos zöldbab (Φασολάκια λαδερά)

Megszokott, mindennapi étel Görögországban, főleg tavasszal. De egész télen előszeretettel készítik mirelit zöld paszulyból. A tavernákban a nyári főszezonban elég gyakran előforduló olcsó étel.

Hozzávalók:
(4 személyre)

1 kg friss zöld paszuly
2 közepes hagyma szeletekre vágva
1 csésze olívaolaj
1-2 cikk fokhagyma (nem kötelező)
3-4 túlérett paradicsom
só, bors
apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítés:
Megtisztítjuk a paszulyokat, megmossuk. Ha nem nyáreleji paszuly, akkor célszerű hosszában végig egy éles késsel kivágni az eret. Ehhez a művelethez Görögországban bármely szupermarketben lehet venni paszulypucoló kis szerkentyűt, hasonlít a krumplipucoló késre. A Görögországban honos paszulyfajták közül legfinomabb a "bárbunjá" ilyen módon elkészítve.
A fazékban (kuktában) kevés olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd a végén 1-2 percig a fokhagymát. Ráöntjük az összeturmixolt paradicsomot, nagyon kevés cukrot, 2 csapott kávéskanál tengeri sót, mokkáskanál borsot és az apróra vágott petrezselymet. Hozzáadjuk a zöldpaszulyt, jól összekeverjük és megfőzzük (kb. 1/2 óra), a levét lefőzve róla hogy csak az olajos paradicsomos mártással maradjon.

Tipp:
 Ha kuktában főzzük, negyed óra alatt kész van. Ha nagyon sok lé maradt alatta, kinyitjuk a kuktát és elfőzzük a levét. A paszulyok kihűlés után megdermednek annyira hogy nem kell attól félni hogy szétesnek a szétfövés miatt, fövés közben lehetőleg ne kavargassuk, ne nyúljunk hozzájuk. Vigyázzunk nehogy hirtelen lefője a levét és odaégjen, célszerű a közelben tartózkodni és szemmel tartani.

Tálalás:
Ezt az ételt is hús nélkül, egytálételnek fogyasztják, persze lehet bővíteni rajta sárgarépát, krumplit belefőzve. Langyosan, szobahőmérsékleten fogyasztják feta sajttal és friss barna kenyérrel.

No comments: