Oct 27, 2010

Paradicsomos óriásbab sütőben (Γίγαντες στο φούρνο)

Ma nekünk, felnőtteknek, ez volt az ebéd. Nagyon finomra sikerült.
Ez egy olyan étel, amit bátran lehet nyaranta rendelni a tavernákban, mert majdnem mindenhol állandóan szerepel a menün. De a görögök előszeretettel készítik otthon is. Olyan étel mely rendkívül ízletes ha jól van elkészítve és egészséges. Egy görög asztalra mindig feta sajt is kerül mellé és akik szeretik, azoknál hagyma.


Hozzávalók:

1/2 kg óriásbab
1 nagy hagyma
1 csésze olívaolaj (legalább)
1 konzerv paradicsom (400 gr) vagy érett, leves turmixolt paradicsom
zeller és petrezselyemzöld tetszőleges mennyiségben

Elkészítés:

1. A babot beáztatjuk éjszakára, majd addig főzzük sós vízben amíg megpuhul. Én a főzőlevébe szoktam babérlevelet is tenni. Miután megpuhult (de nem főtt szét!!),  leszűrjük és a babszemeket beöntjük egy tepsibe.

2. A hagymát apróra vágjuk és a fél pohár olajjal üvegesre pirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomlevet vagy az összeturmixolt paradicsomot és összerotyogtatjuk. Az időközben apróra vágott petrezselyem és zellerlevelet is belekeverjük. Ha nincs otthon zeller, csak petrezselyemlevél, úgy is finom, de valamelyik legalább a kettő közül szükséges az ízesítéshez. Én jó nagy marék petrezselyemzöldet használok, most nem írom azt, hogy fél kötés, mert a Magyarországon vagy Erdélyben árult kötés jóval kisebb, mint az itteni.

3. Ezután ezzel a mártással leöntjük a babot és kipótoljuk a bab lefőtt vizével, annyira,  hogy majdnem ellepje. Hozzáadjuk az olívaolajat (ez akkor finom ha jó bőven van olaj alatta) és sütőben kisütjük. Addig sütjük,  amíg egyrészt beissza a levét, sűrű mártásos állagú lesz, másrészt a bab teteje megpirul.

No comments: