Dec 1, 2007

Paradicsomos bámia (orka) (Μπάμιες κοκκινιστά)

Hozzávalók:
1/2 kg friss (vagy mélyhűtött) bámia
6-7 friss paradicsom turmixolva
vagy 1 paradicsomkonzerv (400 gr)
2-3 apróra vágott hagyma
1/2 kötés apróra vágott petrezselyemzöld
1-2 teáscsésze olívaolaj
só, bors, ecet

Elkészítés:
Megmossuk a bámiát és megtisztítjuk. A tisztításra különös gondot kell fordítani. Minden egyes növénynek le kell vágni a száracskáját és a kalapját anélkül hogy a magok kihullanának vagy a húsát megsértenénk. Ha a növény húsát megsértjük, akkor nyálhoz hasonló, ragacsos levet ereszt, ami talán nem fokozza az étvágyunkat hanem ellenkezőleg. Miután egyenként megtisztítottuk a bámiát, jól befröcsköljük ecettel, összekavarjuk és körülbelül egy órát állni hagyjuk, ha lehet a napon.
Ezek után a hagymát megfuttatjuk az olajon, majd hozzáadjuk a bámiát. Kicsit megforgatjuk, összekavarjuk. Adagoljuk a többi hozzávalót, ha szükséges felöntjük vízzel hogy 2 ujjnyira ellepje a bámiákat. Körülbelül fél órát főzzük, anélkül hogy erőteljesen kavarnánk, inkább csak a fazék rázogatásával keverjük össze néha, mert a fakanállal való kavargatástól a bámia összetörhet. Arra is kell ügyelni, hogy megfőjön az étel, de ne főjön szét! Tehát a bámiakat egészben lehessen fogyasztani.

A paradicsomos bámiát általában csirkével együtt fogyasztják, ilyenkor a csirkehússal együtt főzik, a fent leírt módon, miután magát a csirkehúst is megpirítják kicsit olajon.
Ugyancsak kedvelt a paradicsomos bámia sütőben sütve, mikor a fent leírt hozzávalókat, egy tepsibe rakják össze és az ételt a sütőben főzik össze.
A paradicsomos bámia majdnem elmaradhatatlan kísérője, mint minden olajos egytálételnek, a feta sajt.

No comments: