Dec 17, 2007

Halleves (Ψαρόσουπα)

Ma megint egy recepttel jelentkezem :) Hiába na, enni azt muszáj! :) Ezt a receptet már leírtam az eviagreece BLOG-ban, így most csak ide kerül fel.

HALLEVES

Az átlag görög ember levest csak télen eszik és különösen akkor esik jól neki, ha kint szürke az ég és hideg van. Most éppen ilyen napok vannak (tegnap 2 fok, ma 4-5 fok), így kihasználom az alkalmat és levesezem kis családommal :) A halleves egyik kedvencünk, illetve a görögség egyik kedvence..Teljesen más az elkészítési módja mint a mi halászlevünknek, első olvasásra furcsa lehet, de higyjétek el, NAGYON FINOM!

 Hozzávalók:

leveszöldségek: pár krumpli, sárgarépa, zellergumó, zellerzöld, petrezselyemzöld (itt nem használják fel a petrezselyemgyökeret!), 1-2 hagyma
kb. 1 kg levesnek való hal, az én esetemben ma piros hal (KOKKINOPSZÁRO), melyet fagyasztottam vettem
kb. 4 nagy citrom leve
szûz olívaolaj
egy csésze kerek szemű, puha rizs (itt a Carolina fajtát használom)
2 tojás

 Én 4 ilyen halat fõztem ma meg.

Szóval először meg kell tisztítani a zöldségeket és megfőzni őket. Mi nagyon sok zellerzölddel szeretjük, fõleg én, az eltelt 20 év alatt nagyon megszerettem a "fûevést" :) Miután a zöldségek megfõttek, kivesszük õket és a fövő vízbe beletesszük a megtisztított halakat (vigyázat a fagyasztott halak lehetnek tisztítottak, de nem biztos hogy le vannak pikkelyezve!). Én 15 percet szoktam kuktában hagyni, ezalatt alaposan megfõnek. Miután megfõnek a halak, kivesszük õket,a levet leszûrjük. A halat én mindig kicsontozom és úgy tálalom. A leves további elõkészítése 1/2 órával tálalás elõtt kell megtörténjen, mert ezt frissen, forrón kell enni, a másnapos leves néha nagyon megvastagodik. Tehát zöldségek félre, kicsontozott hal félre, hallé leszûrve, ekkor a fõvõ hallébe beleöntünk egy csésze rízset és kb. 1/2 órát fõzzük. Igaziból ezt egyszer látni kell és utána neki lehet fogni a kísérletezgetésnek :) Ugyanis a rízset addig kell fõzni amíg kezd az egész leves sûrû lenni (tehát fontos a rizs-lé arány, valamint a rízs minõsége, pl. az amerikai típusú blue bonet erre nem jó!). Ekkor lekapcsoljuk a lángot a lábos altt és jöhet a savanyítás. A savanyításra való öntet a következõképpen készül:
2 egész tojást habosra verek villával (nem mixerrel mert akkor túl habos!) és hozzáadom 2 citrom levét lassanként. Ehhez merítõkanalanként hozzáadom a levest addig amíg a savanyító öntet is felmelegszik, ekkor hozzáöntöm az egészet a leveshez, aminek nem szabad fõnie!! Ha mindent jól csináltunk, a leves habos lesz és csak úgy illatozik! Ha túl forró a leves, a tojás megfõhet és rántottát eszünk!
Az eredmény egy vastag, savanyú, eszméletlenül finom leves, még akkor is, ha ezt így elolvasva egy magyar ember nem igazán hiszi el :) Én imádom!

Hogy hogyan tálaljuk?
A levest mélytányérban, jól megborsozva és forrón kell fogyasztani. A második a hal a zöldségekkel, leöntve megint egy oldattal: 1 citrom leve kismixerben annyi olívaolajjal felmixelve amitõl egy vastagan folyó, majonéz jellegû öntetet/mártást kapunk. Ezzel leöntjük a zöldségeket, halat és lehet tunkolni!!

No comments: