Feb 27, 2017

Hogyan fogyasztják a görögök a sárgaborsót? (Φάβα)

Görögországban a sárgaborsó fogyasztása nagyban hasonlít a Magyarországon megszokottéhoz. Annyi talán a különbség, hogy itt majdnem kizárólagosan püréként fogyasztják. Az egészséges ételeket értékelni tudó görögök között azonban a sárgaborsó, a FÁVA, sokkal előkelőbb helyet foglal el, mint Magyarországon, ahol a közétkeztetésben való rendszeres felhasználása miatt sokan idegenkednek ettől az ételtől. Pedig a sárgaborsó, mint minden hüvelyes zöldség, rendkívül hasznos szerepet játszik étrendünkben és nagyon sok betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával.


A legízletesebb és legkarakteresebb fávát ma Santorini szigetén termesztik. Santorini vulkanikus kőzetek által gazdagított földje a híres bor mellett a nagy értékű sárgaborsóval is ellátja a görög piacot. Semmilyen más fáva ennek nyomába nem léphet. Aki manapság olcsó sárgaborsót vásárol Görögországban, az biztos lehet, hogy nem Santorini-i fáváról van szó, még akkor sem, ha azt úgy árulják. Az onnan származó fávát az őstermelők 10 eur/kg körüli áron adják a nagykereskedőknek!

Mint Magyarországon, ugyanígy Görögországban is a borsót hántolják, majd félbe vágva árulják. Nincs olyan valamit magára adó taverna, ahol ne lehessen fávát rendelni, különösen Santorini szigetén!

A következőképpen készítik hagyományos módon:

Hozzávalók (2-3 személyre):
400-500 gr fává, 3 hagyma, egy pohár olívaolaj, 2-3 citrom leve.


A fávát megtisztítjuk az esetleges kövektõl, párszor jól átmossuk, majd 1-3 arányban odatesszük fõni. Sokan sűrűbb állagban szeretik, ehhez 1 adag fáva + 3 adag víz szükséges, én krémszerűbben szeretem, ehhez 1 adag fáva + 4 adag vizet használok.
Ahogy felfõ lassû tûzre kell venni és leszedni a habját. Nagyon kell vele vigyázni, mert felfövés után kiszaladhat és az egész kályhát pucolhatjuk utána! Jobb a közelben lenni és leszedni a habját rögtön, valamint lassú tűzre venni, hogy megelőzzük a balesetet. Kb. 1 óra kell (sokszor még ennél több is, a borsó milyenségétől függően) amíg lassú tûzön pépesre fõ. Felfövés után beleteszünk 2 megtisztított és félbevágott hagymát, 1 kiskanál sót és fél pohár olívaolajat. Miután pépesre és puhára fõtt, levesszük a tûzrõl majd mikor picit kihûlt, mixerben pépesre, illetve krémszerűre kavarjuk (a hagyományos recept szerint ezt kézzel kell, mint nálunk falun a krumplipürét).

A fávapürét egy tálba/nagy tányérba öntjük, majd hagyjuk megkeményedni. Alaposan megszórjuk apróra vágott hagymával, leöntjük bõven citromlével és olívaolajjal és fogyaszthatjuk is! Aki szereti megszórhatja még apróra vágott petrezselyemzölddel, vagy kapribogyóval, piros paprikával.

Megközelítés gyakorlottabb háziasszony szempontokat figyelembe véve :)

Időközben megtanultam hatékonyan fávát készíteni :) Nem komplikálom el, nem méricskélek. Egy tálnyi adaghoz odateszek egy nagyobb lábosban ujjnyi favat (2 maréknyi), miután lemosom azt. Ehhez kb dupla annyi vizet teszek és ha látom hogy elfőne és a fava leragadna kevés forró vízzel pótolom. A favat sózom, beledobok egy nagy sárgarépát és egy kisebb hagymát 4-be vágva, majd lassú tűzön hagyom puhára főni. A végén oda kell figyelni, ne ragadjon le, ezért nem szabad erős tűzön főzni. le kell főjön róla a víz, annyi lé kell maradjon, hogy össze lehessen a segítségével botmixerrel pürésíteni. tehát miután puha, mindent összepürésítek és egy ételes dobozba, tálba stb. teszem. Hűtőben szépen megkeményedik, lehet majd szeletelni belőle. Hagymám kívül talál rá jó sok petrezselyemzöld, esetleg pirospaprikával is meg lehet szórni.

Tiszta Hétfő 2017, photo Xperia XA-val készítve

A fenti képen a fava a legalsó, még nem keményedett teljesen meg, ezért széttunkolva ettük, még majdnem langyosan.

3 comments:

Viktoria said...

Nagyon szeretem!!! És végre megint ehetem mert a pocakosság alatt a nőgyógyászom megtiltotta, hogy fava-t egyek.
Hogy miért azt nem tudom, de emlékszem egyfolytában azt ettem volna....

Anonymous said...

Nagyon jól hangzik! Ezt feltétlenűl ki fogom próbálni!

Csak egy lány said...

Ágni! Köszönöm a meghívást! Már tudom is, hogy mit fogok ebédelni!!! 😊