Nov 24, 2019

Paradicsomos köményes fasírtok (Σουτζουκάκια)

A sutzukaki jellegzetes görög fasírt, amit paradicsomszósszal fogyasztanak. Kissé másképpen készül mint a hagyományos fasírt. Általában marhahúsból készítik, de én úgy találom, hogy finomabb ha fele fele, vagyis fele marhahús és fele disznóhúsból készül.
Újabb keletű képeim:


Hozzávalók:
- egy 250 ml-s paradicsomkonzerv (én egész paradicsomokat tartalmazó konzervet veszek és felturmixolom, vagy felhasználok 3-4 friss, nagy és érett paradicsomot, melyekről lehúzom a héjukat és felturmixolom).
- fél pohár vörösbor 
- 1 kg. darálthús 
- 1 közepes hagyma (összeturmixolva)
- 2 nagy cikk fokhagyma (összeturmixolva) 
- 1,5 kiskanál só
- 1 kiskanál bors 
- 1 kiskanál darált illatos kömény
- 1 kiskanál édes piros paprika
- 1 kiskanál csipős piros paprika
..és kevés olívaolaj .
A szutszukakiba nem kell kenyér vagy morzsa.
A hozzávalókat jól összedolgozom, , félreteszem picit pihenni, addig elmosogatok, elrendezem a konyhát:)


Hosszúkás fasírtokat készítek, a fent látható tál egyike elég egy ebédre, a másikat félreteszem. A fasírtokat kisütöm olívaolajban, mikor mindkét oldaluk megsült, a tepsibe öntöm a bort, és megvárom, hogy az alkoholgőz elszálljon :)
Eleinte úgy készítettem, hogy a paradicsomlevet ráöntöttem a fasírtokra és éppen csak összefőztem őket, de most már updatelem a leírást. Külön készítek egy paradicsommártást, fél hagymát apróra vágok és egy cikk fokhagymát, olajon megfuttatom majd felöntöm paradicsomlével és bő mártást készítek, ebbe beleteszem a fasírtokat és összefőzöm. Kell egy kicsit főzni a mártást, hogy a hagyma is megfőjön benne.A másik tál fasírtot be szoktam tenni műanyag dobozba és lefagyasztom. Időnincs napokon nagyon jól jön, hogy csak kikapom, kisütöm őket és egy paradicsomkonzervvel pár perc alatt finom ebédet varázsolok az asztalra.

A végeredmény ez. Lehet variálni a fűszereket és még erősebbre, csípősebbre készíteni, kinek hogyan bírja a gyomra. Vigyázat a köménynek az íze éppen hogy egy keleties aromát kell adjon, nem szabad túl sokat tenni bele, elsőre semmiképp ne tegyetek egy kiskanálnál többet egy kiló húshoz!
Sok sikert!

No comments: