Nov 27, 2007

Paradicsomos darálthúsgolyók (Σουτζουκάκια)

A szutzukáki egy nagyon kedvelt étel, úgy a családomban, mint általában az ismerőseink körében. Előnye, hogy előre el lehet készíteni és felmelegítve pont olyan finom mint frissen. Elég egy kiló darált hús, hogy egy 3-4 tagú család kétszer ebédeljen, mert nagy a körítések változata amivel fel lehet szolgálni. Mi rízzsel, tésztával vagy krumplipürével szoktuk fogyasztani, igaz az utolsót a fiam nem eszi, így általában a rízs és tészta a nyerő. Hozzávalók: a képen nem látható egy 250 ml-s paradicsomkonzerv (én egész paradicsomokat tartalmazó konzervet veszek és felturmixolom, vagy felhasználok 3-4 friss, nagy és érett paradicsomot, melyekről lehúzom a héjukat és felturmixolom). Ezenkívül nincs lefényképezve még a fél pohár vörösbor amit felhasználok, a mi borunk száraz és enyhén recinás, vagyis fenyőgyantás, de bármilyen szárazbor jó hozzá, de ne vegyük a legolcsóbb bort!! Fontos, hogy az ételbe kerülő bor is finom legyen!
1 kg. darált marhahús, 3-4 közepes hagyma (összeturmixolva), 5-6 nagy cikk fokhagyma (összeturmixolva), 1,5 kiskanál só, 1 kiskanál bors, 1 kiskanál darált illatos kömény, 1 kiskanál édes piros paprika, 1 kiskanál csipős piros paprika, 1 tojás, kb. 4 szelet beáztatott kenyér (én most éppen kész morzsát használok), kevés olívaolaj.
A hozzávalókat jól összedolgozom, ha morzsát használok annyi vízzel, hogy puha, de jól formázható legyen a massza. Félreteszem picit pihenni, addig elmosogatok, elrendezem a konyhát:)

Hosszúkás fasírtokat készítek, a fent látható tál egyike elég egy ebédre, a másikat félreteszem. A fasírtokat kisütöm olívaolajban, mikor mindkét oldaluk megsült, a tepsibe öntöm a bort, majd miután az alkoholgőz elszáll:), ráöntöm a paradicsomlevet és párat rottyantom, amíg besűrűsödik a mártás. Vigyázat nem szabad csak pár percet rotyogtatni együtt, mert a fasírtok még majd álltukban is szívják be a mártást, és ha túl sűrűre hagyjuk, tálaláskor meglepve tapasztaljuk, hogya szósz eltűnt!

A másik tál fasírtot be szoktam tenni műanyag dobozba és lefagyasztom. Időnincs napokon nagyon jól jön, hogy csak kikapom, kisütöm őket és egy paradicsomkonzervvel pár perc alatt finom ebédet varázsolok az asztalra.

A végeredmény ez. Lehet variálni a fűszereket és még erősebbre, csípősebbre készíteni, kinek hogyan bírja a gyomra. Vigyázat a köménynek az íze éppen hogy egy keleties aromát kell adjon, nem szabad túl sokat tenni bele, elsőre semmiképp ne tegyetek egy kiskanálnál többet egy kiló húshoz!
Sok sikert!

No comments: