Oct 22, 2013

Padlizsános paradicsomos marhahús

Nem egy könnyen emészthető étel, de annál finomabb. Köretnek a hússal összeérlelődött .padlizsán számít, de finnyás gyereknek rizst szoktam melléje főzni, erre a mártásból bőven kanalazok, neki ez a köret. 


Hozzávalók: kb. 1 kg. marhahús, 1-1,5 kg padlizsán, egy pohár vörösbor, 250 gr paradicsompüré vagy 3-4 tocsogós friss paradicsom turmixolva, 1 nagy hagyma apróra vágva, pár cikk fokhagyma a húst megtűzdelni, pár szem szegfűbors, egy darabka fahéj, só, bors.


Első lépés a padlizsánok feldarabolása, majd alapos besózása. A padlizsánokat félrepakoljuk, hogy a sótól kiengedjék a keserű levüket. Időközben az apró darabokra vágott fokhagymával megszurkáljuk a húsdarabokat. A fokhagymák ne lógjanak ki, mert a húst ezután forró olajban gyorsan minden oldalukon megpirítjuk.Mire minden hozzávaló elő lesz készítve, a hús megpirítva olívaolajon, a padlizsánok is kisírják magukat. A padlizsánokat lemossuk bő hideg vízben, majd egyenként a tenyerünk között kinyomkodjuk a darabokat. Forró olívaolajon  világosbarnára elősütjük őket. Mielőtt nekifogunk a padlizsánoknak, a húst minden hozzávalóval odatesszük főni. Legyen bő szószban, annyiban, hogy ellepje a húsokat!
A húsnak elég sok idő kell - minél szabadabban nevelkedett a marha és minél idősebb, annál több. Időközben ellenőrizzük, megpuhult-e. Ha már igen, hozzáadjuk ezt a rengeteg padlizsánt és összefőzzük. Nem kell sokat főzni, csak éppen pár percet hagyni, hogy az ízek jól összekavarodhassanak. Mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy finom sűrű mártás képződjön az étel alatt. Inkább legyen több a szósz, amit be lehet sűríteni, mint kevesebb, mert ha száraz az étel, nem élvezhető.
Száraz bor és frissen sült barna kenyér illik hozzá. Nyammm!!

3 comments:

Anonymous said...

Ágni!
Hmmm... Finoman hangzik a recepted. Elkészíteném én is:
De, a marhahús melyik részét használtad hozzá?
Edit

Agni said...

A combnak a nagyon puha részéből készült.

Unknown said...

Ágni,
próbáld ki marhapofából, ha kapni felétek. Nagyon hálás husi, és finoman elkészíthető. Én mostanában a hirtelensült marha kivételével mindenhez azt használom.
üdv
L::