Jan 3, 2007

Vaszilopita avagy a Király kenyere

Ezt az édességet csak szilveszterre szokás elkészíteni. A szokás eredete visszanyúlik valahová a bizánci évek elejére, amikor a Nagy Királynak az ünnepén, vagyis január elsején ezzel az édességgel kívántak az emberek egymásnak és a királynak boldog új évet. Kétféle változata létezik, az élesztős, vagyis a kalács jellegű és a cake, vagyis a kevert tészta jellegű. Én ez utóbbit részesítem előnyben, így az idén is ez készült. A sütibe szerencsepénzt szokás elrejteni, majd az újév beköszönte után (éjfél után vagy másnap reggel) illik megvágni, szétosztani a szeleteket a jelenlévőknek. Mindenkinek ezek után meg kell kotorászni a sütidarabját, majd az akinél a szerencsepénz találtatik, nagyon szerencsésnek érezheti magát:) Ugyanis ha pl. vállalati pitavágáskor találja meg a szerencsepénzt, akkor bizonyosan nyer valamit, sokszor egészen értékes ajándékokat. Otthoni pitavágásoknál inkább csak szerencsésnek tartják majd a többiek. Sok kisgyerekes háznál csalni szoktak, a gyerekek szeletébe rejtik az érmét:) Ez utóbbi kegyes csalást én is elkövettem az idén:)Az én nagyon finom receptem a következő:
Hozzávalók:
250 gr vaj, 2 kiskanál citromreszelék, 2 1/2 csésze cukor, 6 tojás, 1 csésze sütőporos liszt, 2 csésze közönséges finomliszt, 1/2 kiskanál szódabikarbonát, 1 csésze tej, 2 kanál citromlé, 1/4 csésze darált pisztácia, 1/4 csésze darált dió, 1/4 csésze darált fehér mandulabél

Nekem az idén nem volt pisztáciám, így dupla adag mandulát tettem bele, nagyon finom lett. A nagyon puha vajat a mixerben habosra kevertem a citromhéjreszelékkel és a cukorral - ez kb. 10-15 perc. Amikor már majdnem háromszor akkorára nőtt, lekapcsoltam a mixert, áttöltöttem egy nagyobb tálba a masszát majd óvatosan, lassú mozdulatokkal minden más hozzávalót egy fakanállal belekavartam. Azért kell óvatosan kavarni, ne essen össze a felvert tojásos massza. Utána az egészet egy 28 cm átmérőjű kerek formába kell önteni, én egy ennek kb. megfelelő méretű téglalap formában sütöttem, sütőpapíron, így nem kellett vajazással vacakolnom. A recept szerint 30 perces közép-meleg sütőben való sütés után ki lehet venni és megszórni a díszítőanyagokkal, majd további 40 percet sütni. Én nem díszítettem, és kb. 1 órát sütöttem, kötőtűpróbáig. Azért biztos finomabb ha díszítjük, íme a hozzávalók:
1/4 csésze pisztácia, 1/4 csésze darált dió, 1/4 csésze vágott mandulabél, 1/4 csésze cukor

Miután kihűlt, kivágtam a 2007-t papírból, rátettem, majd megszórtam alaposan porcukorral és levettem a számokat, így lett rajta a 2007-s felirat. Siettem, ezért kapkodtam és kicsit a papírok elcsúsztak, nem igazán szép, de annál finomabb volt és még ma is az, pedig 31-én sütöttem.

No comments: