Jan 3, 2007

Mézes disznósült (Χοιρινό στο φούρνο με μέλι)

Hát sikeres, boldog új évet kívánok mindenkinek! Ahogy sejtettem, nem volt időm ideülni és megörökíteni a történéseket, konyhai tevékenységeim eredményét, de ami késik nem múlik, így amit érdemes, azt bepótolom és beírom. Ez a disznósült tk. karácsonyi ebéd része volt, de megállja a helyét bármilyen ünnepi asztalnál, így gyorsan megörökítem.

Hozzávalók:
3 kilós malaccomb hálóba húzva
egy marék szegfűszeg
5-6 cikk fokhagyma
4-5 babérlevél, kisebb darabokra tördelve-vágva
só, bors
2 citrom leve
4-5 kanál vaj
1,5-2 kg krumpli
1 kg mogyoróhagyma
A sziruphoz:
100 gr vaj
3 kanál méz
Elkészítés:
A malaccombot behúzattam a hentessel hálóba. Szerintem és utólag jobb lenne abból a részből készíteni amiből a legfinomabb flekkeneket vágják, láttam a TV-ben egy főzős műsorban hogy megkérik a hentest, csontozza ki a darabot. Ezután otthon belül megkenegetik fűszeres vajjal és felcsavarják, összekötözik, legközelebb ebből a részből készítem ezt a sültet. Görögül "neframia" a neve, magyarul most ne kérdezzétek, mert nem tudom, lehet hogy pont a hosszú karaj? Majd megtudom és ideírom utólag. A húst körbe körbe megtűzdeltem szegfűszeggel, fokhagymával és darabolt babérlevéllel, úgy hogy mindegyikből egy sort képeztem a hús hosszában. Tehát egy sor szegfűszeg, egy sor babérlevél, egy sor fokhagyma, és megint. Csak a hús alsó felét nem tűzdeltem meg. Sóztam, borsoztam a húst és betettem egy tetővel rendelkező tepsibe, és pár órát lassú tűzön előresütöttem. Közben elkészítettem a krumplikat és hagymákat.A krumplikat nagyobb darabokra vágtam és előresütöttem kicsit olívaolajban, úgyanígy a megtisztított kis fejű hagymákat. Ezután a hús mellé tettem őket és addig sütöttem, amíg minden szépen összesült. A húst időnként a sziruppal locsolgattam.
Különben ha egszerűsíteni akarjuk, akkor mindent előresütés nélkül egyszerre be lehet tenni a tepsibe és a sütőbe, csak ekkor nem mézesre kell készíteni a sültet, hanem citromosra, ugyanis 1-2 citrom leve megakadályozza, hogy a krumpli szétfőjjön, nyugodtan lehet bent 2 órát is a hússal a sütőben, többször készítettem, nagyon finom.No comments: