Dec 14, 2006

Almás morzsolt


Ez ugyan nem Karácsonyi süti, de gyors és almás:) Alig van már belőle. A recept a nistikoarkoudi.gr -ről származik, láttam a TV,ben és utána elkészítettem. Tehát hozzávalók:


Töltelékhez:
8 alma, 1,5 csésze cukor, 1 marék fekete mazsola, 1 leveseskanál fahéj, 1 marék durvára tört dió, 1 kiskanál rízs

A tésztához: 4 csésze liszt, 1 zacskó sütőpor (10-12 dkg-s), 1/2 kiskanál szódabikarbonát, 250 gr vaj, 1 tojás, 1 csésze cukor
Ez egy omlós tészta, ezért különösen kell ügyelni arra, hogy ne melegedjen fel a vaj a kezünk melegétől. A tésztát egy nagyobb tepsiben készítjük elő, hogy legyen helyünk dolgozni. Először a hideg vajat a tojással elmorzsoljuk, összedolgozzuk a kezünkkel, majd ráöntjük a szódát, sütőport, cukrot, tovább morzsoljuk.

Rászitáljuk a lisztet, majd a két tenyerünk között addig morzsolgatjuk az anyagokat, amíg már nincsenek benne nagyobb labdácskák, darabok, tehát az egész massza durva só jellegű lesz. Ekkor a fenti képen látható módon a felét leterítjük, leszitáljuk egy 38x27 cm-s, vagy ennek megfelelő kerek tepsi aljába.

A tölteléknek való almákat megmossuk, levágjuk a héjukat, majd nagy lyuku reszelőn lereszeljük. Összekeverjük alaposan a többi alapanyaggal, majd a fenti képen látható módon kanalanként rátesszük a tepsi alján elterített tésztára és elegyengetjük, hogy mindenütt ugyanannyi töltelék legyen.
Utána rászitáljuk a megmaradt tésztát, ahogyan a következő kép is mutatja.
180 fokos előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megpirul a teteje, ekkor kész is van.

Jó étvágyat!!

No comments: