Dec 22, 2006

Halleves (Ψαρόσουπα)

A napokban sok főzésről lesz szó. Ha egyáltalán utolérem magam.. Nemcsak a karácsony miatt, hanem mert más "esemény"-re is előre kell készülnöm. Hogy arról ne beszéljek, hogy holnap is valakinek 2 féle sütit akarok vinni ajándékba. De vannak ilyen periódusok, mikor ezt muszáj csinálni.
A görög halleves vidéktől függő, ugyanúgy, mint a magyar. Van viszont egy egyszerű, mindennapi változata, ezt készítettem én ma ebédre. Az átlag görög hetente-kéthetente eszi ezt a laktató ételt, ebben a halban bővelkedő országban ez nem számít ünnepi kajának. Ennek az egyszerű hallevesnek a neve "pszarószupa". Lehet kérni tavernákban, általában mindenhol van télidőben. Nyáron nem jellemző, nyáron semmiféle levest nem szoktak enni, vagy felszolgálni, kivéve a drága vendéglőket, ahol mindent lehet rendelni. Ennek az ételnek a magyar halászléhez hasonló, pikánsabb, több halból készülő változata a "kákávia".
Akkor jöjjön az egyszerű halleves. A hozzávalók: hal v. halak, a képen a ma készített "kokkinopszáró" (piros hal) látható. Én ezt fagyasztva vettem és elég egy db. egy kiadós 2 személyes ebédnek. A többi hozzávaló a húslevesbe is járó zöldségdömping: zellergumó, zeller- és petrezselyemzöld - jó sok (petrezselyemgyökér itt nem található), 4-5 krumpli, 2 hagyma, jó sok sárgarépa, só, bors.Előszőr megfőztem a zöldségeket, majd kitettem egy szűrőre, hogy lecsorogjon róluk a lé. A visszamaradt zöldséglében megfőztem a halat, a lenti képen megfőve látható.Kicsontoztam és félre tettem egy kis jénaiba. A hallét leszűrtem, majd egy csésze - nem pörgőszemű! - rízset tettem bele főni (itt a carolina fajta a legmegfelelőbb erre a célra). Miután megfőtt lassú tűzön, elkészítettem a tojásos öntetet: 2 tojást jó habosra felvertem, lassacskán hozzájuk adtam 2 citrom levét, majd a hőmérséklet kiegyenlítés elvét figyelembe tartva (ezt jól megmondtam:), vagyis a levest lassacskán a tojásos gezemicéhez töltögettem, majd az egészet bele a levesbe) belekavartam a levesbe. Ha minden jól megy ekkor egy jó habos és forró leves vár ránk:) nem szabad befedni, mert összeugrik a tojás!A zöldségeket külön tálra pakoltam és leöntöttem őket citromos vinegre mártással (1 citrom leve, oregano annyi olívaolajjal összemixelve, hogy sűrű mártás legyen).

Tk. nem szokás bele apróra vágott petrezselymet tenni, de nekem maradt tegnapról :))
Jó étvágyat!

No comments: