Dec 22, 2006

Fahéjas linzerkarika narancskrémmel

Ez a recept a chili&vanilia oldaláról származik. Szerintem nem sikerült olyan jól, mint amilyennek a chili oldalán látszik, de tényleg nagyon finom.
Recept (30 darabra):
Linzertészta:
20dkg liszt, 15dkg hideg vaj, 10dkg porcukor, 7dkg darált dió, csipet só, nagy csipet fahéj

Narancskrém:
10dkg cukor, két nagy narancs héja apróra reszelve, egy nagy narancs leve, fél citrom leve, 4 tojássárgája, 2 egész tojás, 12 dkg vaj
A fenti tésztamennyiséghez a krémnek kb. a fele kell, úgyhogy lehet felezni a receptet, a krém másik felét le lehet fagyasztani.
Narancskrém :előző nap kell elkészíteni, hogy a hűtőben megszilárduljon.
Idézem chilitől: Lábasban összekeverem a narancs és a citrom levét, héját és a cukrot. Hozzáadom a tojássárgákat és az egész tojásokat és simára keverem. Állandó keverés takarékon addig főzöm, amíg nem kezd el rotyogni. Ekkor kis darabonként hozzáadom a vajat és addig keverem, amíg be nem sűrűsödik. Mondjuk egy sűrű vaníliakrám állagúnak kell lennie. Lehűtöm és a hűtőben tárolom.Tészta: a sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd minden hozzávalót összegyúrúnk, de minél hamarabb és úgy, hogy a tészta ne nagyon melegedjen át a kezünk melegétől. Egy nagy gombócot formálunk és bepakoljuk legalább 1/2 órára a hütőbe gondolkodni.Kivesszük a hütőből, kinyújtjuk vigyázva mert törékeny és ragad is (lisztezzük bőven alatta a deszkát), majd kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Bepakoljuk a tepsibe, lehetőleg sütőpapírra, hogy minél kevesebb dolgunk legyen utána:) 7-8 perc alatt megsülnek, nagyon kell vigyázni rá, ne égjenek meg. Nekem picit odakaptak, mert nem hittem chilinek aki írja, hogy mikor kivesszük, kicsit olyanok mintha sületlenek lennének még, de rögtön megszilárdulnak levegőn, nem szabad túlsütni, világosak kell maradjanak! Jól kihütjük őket, majd a krémmel összeragasztjuk, leszórjuk porcukorral.


Habár a krém nekem nem ízlett annyira magában, a süti maga nagyon finom,a kesernyés savanykás krém a finom linzertésztával. Nem fogok felsülni vele holnap, mert ajándékba készítettem egy kedves magyar barátnőmnek, aki két kicsi mellett nem ér rá sütögetni de a hazai ízek hiányzanak neki. Jó étvágyat nekik!


No comments: